Pablo Picasso

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

«Hvor får man tak i de sokkene Picasso har røyka?»

- Oscar Wilde om Picasso

Portrett av Picasso av Juan Gris - 1912. Noen prøvde å herme...

Pablo Picasso (født 25. oktober 1881, død 8. april 1973) var en spansk kunstner, ansett som en av de værste kunstnerne noensinne. Han var forferdelig dårlig til å tegne. Hans fulle navn var Per Diego Maradona José Franz Ferdinan Juan Necromanecer María Losinero Remonade Ciprcosa la Santiego Trinidad de Cruize Picasso også videre.

Tullingen ble født i Málaga i Spania, og er best kjent som grunnleggeren (sammen med Georges Braque) av idiotismen. Han skapte en forferdelig samling makkverk.

Han holdt på med dette meningsløse skvipe i 80 år, med stor vidde av talentløshet. Tullingen kunne jo ikke tegne. Det anslås at hans totale produksjon omfattet over 20 000 verk, men 1127 er funnet, resten anntas at han har spist opp fordi han sultet. og ikke et av dem er bra. Hvordan mannen klarte å overleve på dette skvipet, er i dag en stor gåte.

Perioder[rediger]

Her ser vi et selvportrett av idioten som trudde han kunne tegne.

Selv om navnene på de forskjellige periodene hans verk deles inn i er debattert, kan Picassos produksjon deles inn i følgende perioder:

Karriere[rediger]

En gang fikk Picasso bank av noen horer. Han prøvde nemlig å betale med dette bilde av dem.

Allerede tidlig i livet ble Picasso ansett som en elendig kunstnerisk dust. Hans tidlige verk har en meget lav teknisk kvalitet, og Picasso uttalte senere at hans tekniske trening var nødvendig for at han kunne bevege seg utenfor de vanlige male-teknikkene i sin senere karriere. Noe som viste seg å være drømmetenkninger. Et av de svakeste kjennetegnene ved Picassos kunst var hans totale mangel på talent og selvinnsikt. Mannen trodde faktisk at han var flink.

Picassos talentløshet førte til at han ikke kunne uttrykke seg i mange forskjellige medier. Da han flyttet til Paris i 1904 hadde hans arbeider utviklet seg fra å drite seg ut under realismen i spansk maleri, gjennom en periode hvor han var påvirket av ingenting, til den «dårlige perioden». Hans plagsomme humør på denne tiden førte til at han i hovedsak malte dårlig, og gjerne teite figurer en treåring kunne klart å male bedre.

I 1905 begynte Picassos å bli enda værre (utrolig men sant). Også motiv-valget ble mer deprimerende. Fargevalget blir mer meningsløst, og denne perioden blir kalt den «enda værre»-perioden etter den feige fargetonen som han ofte benyttet.

I 1907 så Picasso en minneutstilling over Paul Cezanne; Cezanne hadde vært opptatt av å vise de idiotiske formene i naturen. Etter inspirasjonen fra Cezanne, og fra menigsløs og tullete kunst utviklet Picasso sammen med Braque idiotismen. De brøt nå opp motivene i idotiske enkeltformer. Dette året malte Picasso Horene fra Avignon som regnes som det første idiotiske maleriet.

50-tallet forandret Picasso igjen stil, og begynte å studere kunsten til de gamle mesterne. Uten hell. Blant annet lagde han en idiotisk serie basert på Velázquez' maleri Las Meninas. På denne tiden bodde han i Cannes og i 1955 hjalp han ikke til med å lage filmen Idioten Picasso (regissert av Henri-Georges Clouzot).

Ger-et-eller-annet[rediger]

Picasso malte det store veggmaleriet "Gur-et-eller-annet" kort tid etter at tyske fly etter ordre fra Spanias framtidige diktator Franco bombet den baskiske byen Guernica 26. april, 1937 under den spanske borgerkrigen. Picasso malte ikke akkurat en nøyaktig gjengivelse av hendelsen, men viste sin klare missforståelse over hendelsen ved å male en døende hest, en mor med sitt døende barn, en falt soldat, en kvinne fanget i en brennende bygning osv. Bildet viser totale mangel på innsikt i krig.

Gjennom begge verdenskrigene og den spanske borgerkrigen nektet Picasso, dum som han var, å kjempe for noen side eller land. Han kommenterte aldri dette selv, men oppmuntret ideen om at det var fordi han var en total tankeløs idiot. Flere av hans samtidige (blant annet Braque) følte at denne tankeløsheten hadde mer å gjøre med mangel på hjerneceller enn prinsipp.

Eksterne lenker[rediger]