Rampelys

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Vakkert utført rampelys på rundrampe

Rampelys er spesiallys designet for å lyse opp utendørs lasteområder. Forekommer vanlig i godssentraler osv.


Historie[rediger]

I gamle dager var det så mørkt at man etter mørkets frembrudd ikke hadde noen som helst formening om hva man fikk lastet opp i vogna. Denne tilfeldighetskulturen førte igjen til naturalhusholdning og byttesamfunnet. Det finnes flere historier om forbytting av feler og kuer med mer i norsk folkediktning.

Problemet med denne forbyttingen ble et så stort problem at man besluttet å løse problemet etter amerikansk modell. Amerikanerne hadde oppfunnet såkalt "Spotlight", men den norske kirke sto knallhardt på at man ikke skulle spotte, så dette ble forhindret frem til man i 1898 fant ut at man kunne oversette det amerikanske ordet til det norske rampelys.


Utbredelse[rediger]

Det første norske rampelyset ble montaert ved rekvisittporten på Nationaltheateret i Kristiania. Derfor har ofte rampelys blitt forbundet med teateret her i landet. Den største kolonien av rampelys i Norge, er etter seneste telling å finne på Alnabru, spredt rundt omkring på ymse godterminaler. Disse er forøvrig ofte forfulgt av nattblinde skapninger i store kjøretøy.

Annet bruk[rediger]

Politiet benytter ofte rampelys på pøbeljakt. De har da gjerne store rampelys montert på bilder. Noen har også håndholdte rampelys. Spesielt under opptøyer og store demonstrasjoner er rampelys effektivt for å blende rampen.