Søren Kierkegaard

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne mannen var Ivo Caprinos største inspirasjonskilde da han lagde filmen om Flåklypa. Legg merke til at særlig postmannen i nevnte film lider av de samme ansiktstrekk som Kierkegaard.

«Hans ostekaker holder alene liv i 4 avrusningsinstitusjoner.»

- Henrik Ibsen om Søren Kierkegaard

«En av de gærneste festløvene jeg noengang har møtt, også så flink til å bake ostekake!»

- Siv Jensen om Søren Kierkegaard

«Hva fanden er en sømandsknøs?»

- Jolly Bob om Søren Kierkegaard

Søren Kierkegaard er en av verdens mest kjente festløver, han er også i noe mindre grad kjent som filosof, dikter, baker, teolog, prest og president i KrF. Han er eksistensfilosofiens far, motstander av både kirken og Hegel, og skal som kjent ha vært i stand til å bælme en hel tønne med appelsinjuice samtidig som han står på henda på en glohet sommerdag på stranda.

Liv[rediger]

Søren vokste opp i København med sin far. På den tiden var det moderne med kloakk i gatene, noe Sørens far ikke likte, så de gikk turer i stuen i stedet for og kledde Søren i tjukke ullsokker og bukser med varierende lengde på buksebenene. Sørens far var TV-shop selger og tjente stort, men var i tillegg til det ekstremt kristen etter å ha røkt hasj i omtrent femten år. Michael Pedersen Kierkegaard vokste opp med å telle sauer og hadde ikke annet å gjøre på fritiden enn å banne til Gud, når han senere ble kristen innså han at han i Guds øyne må ha vært en skikkelig drittsekk, og tross i hans rikdom hadde han klart å overbevise seg selv om at Gud straffet ham. Søren arvet denne holdningen og mente at hovedtegnet på dette var at hele hans familie stakk alltid av med ostekake hver gang det stod på bordet før han fikk rekke hånda frem for å ta en. Han ble derfor Københavns ukronede bakemester frem til en forferdelig ulykke som innvolverte Regine Olsen og Emil fra Lønneberget.

Han vendte seg så til å utvikle en sylskarp tunge slik at han kunne bli en filosof, eller teolog slik faren ville det. Derfor dro han til Tyskland for å skrive filosofiske bøker etter at han var ferdig på skolen, i Berlin skrev han et sett med verker der de mest populære er:

  • Livet er så kjipt
  • Enten/ -eller, eller kanskje begge deler?
  • Sykdom inntill legen kommer og stikker av med alle pengene dine istedenfor
  • Frykt og bevere i Kardemommeby
  • Pizzakveld hos Sartre
  • Begrepet Anglosaksisk eksistensialistpsykologisk engstelse i et kristelig perspektiv
  • 1001 ostekaker på en, to, tre

Etter at Søren slo opp med kjæresten Regine etter at han oppdaget at hun bet negler dro han for å finne Jesus, som han til slutt fant i en hytte på østkysten av Latvia. Han døde 50 år gammel etter å ha drukket alt for mye appelsinjuice.

Filosofi[rediger]

Den Kierkegaardske filosofi kalles i hovedsak for eksistensialisme, som går ut på hvilke valg du kan ta som påvirker livet ditt, de valgene du har er å leve enten som en estetiker, etiker, religiøs, bilmekaniker eller som en revisor. Alle livsstadiene som de kalles er ordnet hierarkisk etter hvor stor andel av ostekake de statistisk sett konsumerer i løpet av en livstid.

Nietzsche skal ha hermet etter Kierkegaard når han lagde sin filosofi, men var ikke kristen. Likevel bærer mye av Nietzsche's litteratur preg av å plagiere bestselgerromanen "Bibelen", spesielt Mosebøkene, Nietzsche derimot skal ha hevdet at det er forfatterne av Bibelen som plagierer ham.

Se Også[rediger]