Søvn

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Approve.png Denne artikkelen er godkjent av Ikkepedias administratorlag.

«Zøvn er oppzkrytt. Jeg tar heller en høneblund under lyzfontenen min.»

- Ari Behn om søvn

Sengen, et sted det har blitt begått mye søvn m.m.

Søvn er tilstanden som mennesker periodisk inntar horisontalt med øynene lukket; en tilstand med sterkt nedsatte kjøreferdigheter. Under søvn skjer det flere fysiologiske forandringer i kroppen og andre steder:

  • lukkemuskelen slapper av
  • snorkefunksjonen inntrer
  • pysj-, pute- og dynetemperaturen heves
  • husnisser og nikkenakkere begynner å gjøre jobben sinOpprinnelse[rediger]

Søvn slik vi kjenner det her i Norge ble i sin tid patentert av forskerne Jon Blund og Ole Lukkøye, utarbeidet etter en engelsk modell fremstilt av mr. Sandman. Det vitenskapelige tegnet for søvn er "Z", gjerne etterfulgt av en rekke "zzz". Dette er også hentet fra den engelske modellen der "Z" som kjent er den siste bokstaven i alfabetet. I overført betydning gjenspeiler dette at å sove er det siste man gjør i løpet av dagen. Spynorskforkjempere har lenge kjempet for å innføre "Å" som kjemisk tegn her i landet uten særlig hell.

Døgnrytme kontra søvnrytme[rediger]

Søvnrytmen reguleres av døgnrytmen, på den nordlige halvkule for det meste 3/4-takt, på den sydlige er den dominert av 8/16-takt og samba. Søvn vil i de fleste tilfeller bli calando og pianissimo, selv om enkelte øker til crescendo i løpet av natten. Det er fremdeles usikkert hva som skjer når man sover, ingen har så langt greid å holde seg våkne nok under søvnen til å kunne si ifra.

Studier av sovende mennesker[rediger]

Enkelte hendelsesforløp har allikevel blitt kartlagt ved å studere sovende mennesker:

  • under søvnen sørger deler av gluteus maximus for å kvitte seg med skadelige rester fra stoffskiftet
  • musculus gracilis sørger til tider for spjærede dynetrekk
  • selvpinere sørger for at et fenomen kalt vekkeklokke river dem ut av søvnen på en tid av døgnet de gjerne ville sove mer
  • Søvn er også et adekvat middel for anskaffelse av antennesveis.

Søvnmangel[rediger]

Vitenskapelige undersøkelser gjort i Sovjetunionen 1938-42 har bevist at det beste man kan gjøre ved søvnmangel og søvnproblemer er å telle sauer. De påfølgende undersøkelsene på 1940-tallet kom derimot ikke til noen konklusjon når det gjaldt hva sauer med søvnproblemer gjør. En annen måte å få bukt på problemer med søvnmangel er å innta sovetabletter eller sovesaft. Mange inntar mye sovesaft lørdag kveld for å være sikre på å kunne sove lenge søndag morgen.

Søvnforstyrrelser[rediger]

Det er mange grunner til inadekvat søvn, både blant barn og voksne, både akutte og kroniske, både til lands, til vanns og i luften med. Pasienter kan oppleve å få for lite søvn, søvn til feil tid, søvn av for dårlig kvalitet, eller søvn på feil sted. Den siste kategorien kan medføre avbrutt søvn, hvis en person som vanligvis sover på det stedet man har lagt seg kommer hjem uanmeldt. Det kan også føre til hevelser i ansiktet og samlivsbrudd.

Søvnløshet[rediger]

Mange mennesker påstår at de ikke kan sove når de drikker kaffe, andre påstår at de ikke kan drikke kaffe når de sover. Atter andre påstår at kaffe gir dem løs mage, uten at dette kan sies å ha noen som helst sammenheng med løs søvn. Søvnløshet over lengre tid kan medføre at man blir irritabel, ukonsentrert, og ute av stand til å svare skikkelig på tiltale. Typiske svar fra mennesker med langt fremskreden søvnløshet er: "Ingen kommentar", "Dette vil jeg ikke uttale meg om på nåværende tidspunkt", eller "Dette har jeg allerede svart på". Disse menneskene utvikler etter hvert fobi for å kalle en spade en spade, og blir dermed ubrukelige til hagearbeid. Den største samlingen av slike individer i Norge befinner seg i Karl Johansgate 22.

Søvn kan være skadelig over lengre tid[rediger]

Britiske forskere har over en tiårsperiode undersøkt 50.000 dødsfall og kommet til en skremmende konklusjon. Hele 99.95% av disse dødsfallene var personer som sov opptil flere timer pr. døgn. Den positive delen av denne analysen var at alle disse personene levde helt til de døde.

Eliisa (t.v.), som alltid la seg før halv tolv, og Inkeri Häkkinen (t.h.) som aldri la seg før klokken to. Bildet er tatt på deres 50-årsdag

Skjønnhetssøvn[rediger]

Skjønnhetssøvn skal etter sigende være søvnen man får før klokken 2400. Et finsk forsøk gjort over en femtenårsperiode med de eneggede tvillingene Eliisa og Inkeri Häkkinen viser vesentlige forskjeller. (se bilde)