Seljefløyte

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
En lang Seljefløyte , som prøvde å slippe unna ved å la barken falle slik at Seljespilleren mister fløyten. Kan også plantes for og få ett nytt tre , men da bare med hullet ned.

Seljefløyte er et av de første, om ikke det første musikkinstrumentet som har vært praktisert i Norge. Det unike instrumentet har gjennom årtusener blitt brukt til å kommunisere over lange avstander. Seljefløyten lages av gran, som har den beste sevjen inne i roten. Det ble krevd årelang utdanning for å spille på en seljefløyte, og de som behersket instrumentet hadde høy status i samfunnet.

Bruk[rediger]

Kommunisering[rediger]

Gjennom årene har gjetere, soldater og hoggelger brukt seljefløyten til å kommunisere over lengre avstander. Hvordan hoggelgen bruker den er jeg ikke helt sikker på, og jeg ønsker ikke å spekulere mer i det.

Dykking[rediger]

Før nymotens snorkler av plast, ble seljefløyten brukt av diverse dykkere. Det dykkerne gjorde, var å ta en seljefløyte, bøye den, stappe inn mose i hullene på fløyten, og håpe på det beste.

Musikk[rediger]

Seljefløyten var en tidlig inspirasjonskilde til dagens dykkerutstyr. Her ser vi et bilde fra tidlig dykkealder hvor en dykker gjør klar seljefløyten sin til et dykk.