Sigmund Freud

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

«Min fasinasjon for elger bunner nok i at min far aldri ga meg den kose-elgen jeg ønsket meg til jul.»

- Freud om seg selv

Freud tenker på elger.

Sigmund Freud regnes som den moderne psykologiens far. Takket være ham får alle med psykiske lidelser tilbud om å legge seg ned på en sofa og fortelle om sin barndom til en gammel, professoraktig mann som noterer på en blokk for å finne ut hvorfor personen har fått disse lidelsene. Alle med psykiske lidelsene, og alle vitsetegnere (disse hører kanskje til den forrige gruppen) har altså en god del å takke Freud for.

Kort, men detaljert biografi[rediger]

Sigmund Freud ble født 20.februar 1855 midt i Wiens ærverdige gater. Hans far var svært glad i elg, noe som senere fikk skjebnesvangre konsekvenser. Da Freud var fire, ble begge foreldrene myrdet av Murdoc og en haug gale elger, mens de satt på Wiens ærverdige torg og nøt dagens 15.konjakk. Etter dette måtte Freud flytte til sin onde, heslige tante sammen med sin yngre søster.

Etter i alkoholrus å ha myrdet både sin søster og sin tante, flyktet Freud fra ærverdige Wien, med hele tantens formue, 16 000 schilling, en ikke ubetydelig sum på den tiden. Han drog til Bergen, der han opprettet byens første 7-eleven. Freud skrev senere i sine latterlig detaljerte memoarer at denne perioden besto av ”for mange lange, kjedelige timer bak en disk, og alt for lite elger”. Den butikken drev han til han var 23, da han fikk nok, søkte på en skute og forlot denne regnfulle tåkeheimen. Takket være Freud er det nå en 7-eleven på hvert gatehjørne i denne vesle, regnfylte byen.

Sjølivet interesserte ikke Freud nevneverdig, som han skriver i sine pinlig intime memoarer fra 1890-tallet. Dagene var preget av fyllekuler som strakte seg ut i det kjedsommelige, bølger så høye som hus og en sterk lengsel etter tørt land. Saken ble ikke bedre av at kapteinen hengte seg etter fire dager på sjøen. Den som måtte styre skuta til nærmeste havn, den var Freud. Med et mot som ville ha stilt Long John Silver i skyggen, førte Freud skuten til Kiel den 24.august 1878. Han ble hyller som en helt, men måtte rømme byen i skam da han fjorten dager senere kom i skade for å overfalle byens maskot, elgen Johannes.

Den 17.april 1879 opplevde Freud en fryktelig forvandling. Fra å være en ung, atletisk mann, ble han på mystisk vis transformert om til en middelaldrende mann som ikke likte kvinner. Denne mystiske metamorfosen tok ikke Freud så tungt, han hadde tross alt sin lynskarpe hjerne og sin elsk for elger. I dag strides forskere om hvilken sykdom som rammet vår mann. Trolig led han av den genetiske sykdommen Progeria, noe som innebærer tidligere aldring enn normalt. Hans aseksualitet er veldokumentert i form av daguerreotypier og vitnebeskrivelser, likevel er hele denne affæren et nokså kontroversielt tema.

Senere i livet utviklet Freud en uhyre sterk avhengighet til nikotin og kokain, noe som gjenspeiler seg i hans suspekte teorier om underbevissthet og annet delirisk vrøvl. Freud var oppfinneren av skyldfølelse og seksuelle avvik, disse ble ved et uhell oppfunnet en vakker morgen etter ei real fyllekule. Vitner skal ha observert Freud promenerende naken langs Wiens ærverdige hovedgate. Han skal ha bannet, snerret og bjeffet som en hund mens han igjen og igjen ropte på elger. Blotting skal også ha blitt oppfunnet på grunn av dette, men dette er noe omstridt.

Freud er kjent i hele den velutdannede delen av verden. For å sikre at deres barn får en god og intellektuell barndom, kjøper mange professorer heller Action-Freud enn Action-Man til sine barn. Disse barna ender enten opp som psykologer eller pasienter på psykiatrisk klinikk.

Den 14.august 1888 ble Freud hyllet på Wiens ærverdige universitet, da han som den første på mange år, greide å overbevise MacGyver om å fjerne den latterlige hockeysveisen. Men, dessverre, nok en gang ble Freud snytt for ære, da MacGyvers hockeysveis på mystisk vis grodde ut igjen. Tross denne fadesen, gav ikke vår elgelskende østerriker opp, men fortsatte med sine snåle teorier bare han selv så meningen i. I november året etter lanserte han sin kanskje mest kjente teori, nemlig at alle menn er noen kåte svin som feier over det første de får fingra i. Kvinnegruppa Ottar likte veldig godt å høre dette, så de utropte Freud til deres ikon.

Wiens ærverdige professorat likte imidlertid dårlig disse nyhetene, og bestemte seg for å utrydde Freud en gang for alle. De vendte seg mot Murdoc for hjelp, og han fikk med seg et dusin rabiate elger. Den 26.november 1889 ble Freud brutalt skutt utenfor sitt luksuriøse palass i utkanten av ærverdige Wien. Han døde momentant. Hans siste ord skal ha vært "verden er ikke moden for sånne som meg". Under hans begravelse viste det seg at mannen Murdoc trodde han hadde skutt, i virkeligheten var professor Frank Årebrot fra Universitetet i Bergen. Alle måtte innrømme at likheten var slående. Heldigvis er Årebrot udødelig, så han reiste seg opp, tente en sigarett, satte trebeinet på seg og gikk nonchalant ut av kirken. Det var på den tiden allmenn viten at de ansatte ved Universitetet i Bergen automatisk blir udødelige når de først får jobb der.

Den virkelige Freud var forlengst forduftet. Med hele Wiens ærverdige statskasse flyktet han til Canada, elgenes andre hjemland. Førstevalget hadde visstnok vært Norge, men der våget han ikke å vise seg lenger, siden han året før hadde publisert en teori om at alle elgene er overlegene nordmennene, og er de virkelige herskerne i landet. De neste 12 årene vandret Freud rundt i Nord-Amerika, grunnla sinnssykehus, blant annet det nå ganske kjente Arkham, og publiserte merkverdige teorier hvor enn han dro.

Etter dette trakk denne merkelige fremtoningen seg tilbake fra psykologiens tåkeprat og pjatt, til stor glede for alle som er i stand til å lese en bok. Freud døde den 5.desember 1904 etter, nok en gang, ha kommet litt for nær en elg.

Bidrag til psykologien[rediger]

Tips

Når en teori har et antikt navn, lyder den mye mer profesjonell. Zeus-teorien lyder mer profesjonell enn Åge-teorien, for eksempel. Og når den lyder profesjonell, vil folk tro på den.

Sigmund Freud er i dag en velkjent fysak innen faget, noe alle studenter nok har fått med seg. Selv om hans menneskesyn er beksvart og i beste fall et patetisk forsøk på å definere følelser, så klorer han seg likevel fast i det altfor store pensumet. Universiteter verden over har gjort gjentatte forsøk på å fjerne denne uhumskheten fra bøkene, men det går ikke. Freud er dessverre kommet for å bli. Samtlige av Freuds teorier baserer seg på at alle sosiale, eller aller helst seksuelle avvik er reaksjoner på traumatiske hendelser i barndommen. Freud begynte å sysle med psykologi for å forstå sin egen merkelige fasinasjon for elger. Han snakket selvsagt flytende Elg.

Kjente teorier[rediger]

Som så mange berømtheter, finnes det utallige produkter med Sigmund Freud. Disse Freudene på pinne finnes på de fleste psykologkontor, der psykologene deler dem ut til flinke pasienter.

Freud lanserte mange merkverdige teorier i løpet av sitt liv. Samtlige teorier har navn etter noe fra gresk antikk. Her er noen av de mest berømte:

Øydipusteorien[rediger]

Teorien går ut på at alle gutter på et tidspunkt i oppveksten ønsker å gifte seg med sin mor. Vanligvis gror de det av seg rundt 5- 6-årsalderen, da de aller fleste av dem blir i større grad eksponert for andre kvinner, ofte i form av lærerinner og klassekamerater av begge kjønn. Hvis de ikke gjør det, utvikler de et Øydipuskompleks, der de rydder sin far av veien (de fleste klarer å skape en skillsmisse, og får far til å flytte ut, andre tar mer drastiske midler i bruk, og kverker ham), for så å bo hjemme hos mor resten av livet, og aldri ha kontakt med andre damer.

Elektrateorien[rediger]

Samme teori som den forrige, men bare at denne gjelder jenter og deres forhold til deres far.

Kerberostorien[rediger]

(i dag kjent som Care-bear-teorien) – Teorien om at hvis et barn mister, eller blir nektet et kjæledyr eller kosedyr, vil personen ha en uvanlig fasinasjon for denne typen dyr som voksen. Denne fasinasjonen spenner fra normal, nerdeaktig oppførsel, til seksuell tiltrekning.