Sjåfør

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Typisk sjåfør i arbeid med å fortolke det han ser, på beste måte.

En sjåfør er han som sitter på venstre side foran i en bil. (Dette gjelder i siviliserte samfunn; andre steder, hvor de snakker engelsk, kan det forekomme at sjåføren er han som sitter på høyre side)

Bilen skal være kontrollert av denne. I følge fysikkens lover angående akselerasjon og retardasjon, samt friksjon og andre -sjoner, det være seg kollisjoner og eksplosjoner, skal sjåføren fullt ut kunne mestre alle disse -sjonene, samt ha en førstehånds viten om alt rundt og omkring dette temaet.

Imidlertid, mange sjåfører lager sine egne lover, ulovligheter eller -sjoner, uavhengig av hva fysikkboka sier. Disse blir etterhvert meget fort korrigert, eller rettet av fasit på naturens meget særegne måte.

I ovenstående tekst er sjåføren omtalt som han. Lovgivningen, ihvertfall i Norge, er slik at også hun kan bli sjåfør. (!) Derfor kan det være like riktig å skrive at sjåføren er hun som sitter på venstre side, men det skjer også at det er en han som sitter på venstre side og at det er en hun som sitter på høyre side og bestemmer hva han på venstre side skal gjøre. Da kan det være litt uklart hvem som er sjåføren. I en eventuell krasj, så er det allerede bestemt fra hennes side hva det var som gikk galt. Forsikringsselskapene fester all sin lit til hennes forklaring, uansett.

En mulig forenkling av denne problematikken kan være å benevne hun som en sjåførinne. Kari Traa er sjåfør for Ullared.

Krav til en sjåfør[rediger]

Et første krav til en sjåfør er at han ser. Videre bør han kunne se et stykke foran seg, samt vurdere på en analytisk måte det han ser. En ting er at han ser, en annen ting er hva han ikke ser, og hva var det han så? eller overså ? - eller skulle ha sett?

Etter smellen sier mange sjåfører: Sett slikt! Dette så jeg simpelthen ikke.

For å bli en sjåfør trengs det at man kan overtale myndigheter til å få en godkjennelse på at man mestrer de meste innen bruk av hesteløse kjøredoninger. Dette går som regel greit hvis man har en fet lommebok, eller kjenner en statsråd...

Egenskaper til en sjåfør[rediger]

De er mange typer sjåfører, og ikke alle lever opp til navnet. For eksempel kan det nevnes at noen ikke ser i det hele tatt. Typisk for de er at når de kjører, så kan smellen komme plutselig.

Noen sjåfører mener de kan se langt foran seg (derav navnet sjåfør) men så tar veien plutselig slutt mens de kjører, slik at de havner i grøfta. Noen hevder sågar at både svinger og tre kan dukke opp ganske uforutsett. Sjåførenes skademeldinger beviser dette med disse typiske utsagn: "Plutselig kom treet mot meg i stor fart", og "Plutselig gjorde veien en skarp sving". Den omtalte svingen i det andre utsagnet har sikkert vært uforandret hele tiden siden veien vart laget. Ingen veier begynner plutselig å svinge helt av seg selv. Et tre er også normalt et ganske så statisk objekt.

Sjåførens redskap[rediger]

En typisk sjåfør kjører rundt på et redskap som minner om en bille uten føtter, men hjul istedet. Dette redskapet kalles en Bil. Den summer likeens som et insekt, eller en bille, dog meget sterkere.

Bilskader[rediger]

Det skjer ofte at det blir skade på en bil. Særlig bulker på skjermer og støtfanger.

Hvis sjåføren er av det kjønn som vanligvis sitter i høyre sete, er saken klar. "Bilen min er påkjørt av en idiot som ikke brukte de brillene han skulle ha på seg når han sov." --- "Idiot".

Hvis det svake kjønn er passasjer ved hendelsen ved skade, er det "den snila av en gubbe som er en sånn elendig sjåfør at han aldri skulle ha fått lov til å kjøre annet enn den trehjulssykkelen han hadde da han var tre år". "Bare vent til vi kommer hjem" !

Hvis det er murpuss som henger fast i skjermskaden og bilen kommer fra parkeringsgarasjen i et kjøpesenter, hevder den som ellers bruker å sitte i høyre sete at bilen er påkjørt av en trailer !

Hvis den som vanligvis sitter i høyre sete, kjører ut over kaikanten primo September, kommer det klage til kommunen over manglende strøing ved glatt føre. Samt at Helikopterføreren som ble alarmert og ankom 4 minutter etter utforkjørselen, får en skyllebøtte som i all enkelhet kan sammenfattes i "seinræva bondetamp".