Sjokoladetre

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk


Freia sjokoladetre.

Sjokoladetreet er en av verdens nyttigste nyttevekster. Navnet kan kanskje få deg i å tro at det vokser sjokolade på sjokoladetreet. Det er helt riktig. Sjokolade (et av verdens mest kjente rusmidler), vokser også på sjokoladetrærne.

Historie[rediger]

Sjokoladetrærne vokste først bare i Sør-Amerika. De sør-amerikanske indianerne var de første til å dyrke og høste dem. For indianerne var sjokoladen hellig, en gave fra guden og da var selvsagt treet den kom fra også hellig. For indianerne var sjokoladen mer verdifull enn gull, og sjokolade ble brukt som betalingsmiddel de aller fleste steder. Men så, uheldigvis for indianerne, og heldigvis for alle oss andre, kom de spanske til sør-Amerika. Spanskene massakrerte indianerne, stakk et flagg i landet deres og påsto at det nå var deres, og tok med en hel haug med suvenirer med hjem til konge og fedreland. Store deler av disse suvenirene var gull, og sjokolade.

Sjokolade i råform.

Spanskene, og etter hvert alle europeerne, ble mildt sagt kjempebegeistret for sjokolade. Men det var jo et lite problem; Sjokoladetrærne var i Sør-Amerika, og derfor måtte folk seile over det stormfulle Atlanterhavet for å kunne få sjokolade. Etter å ha sendt skip etter skip til Amerika, som kom tilbake lastet fulle med sjokolade, hvis de kom tilbake i det hele tatt, bestemte europeerne seg for å begynne å dyrke trærne selv. De hentet frø og trær fra Sør-Amerika, og prøvde å plante dem i Europa. Det gikk heller dårlig, og det tok mange år og mange forsøk før de forsto at trærne ville ha det varmt.

Det startet koloniperioden. Alle de europeiske stormaktene skyndte seg til Afrika, det nærmeste varme kontinentet, og stakk flagg i det. Når landet var delt mellom europeerne, opprettet de sjokoladefarmer der. Sjokoladetrærne trivdes mye bedre i det varme klimaet, og vokste seg store, fine, og fulle av sjokolade. Alle var glade. Unntatt indianerne, for de hadde mistet sitt sjokolademonopol, og veldig mange av dem var døde.

Fakta[rediger]

  • Sjokoladetrær vokser i varmere strøk, altså ved og under ekvator. De fleste sjokoladefarmene eksisterer i dette området, enten i Sør-Amerika eller i Afrika. Sjokoladetrær kan ikke overleve på noen andre kontinenter, fordi de er for kalde.
  • Sjokoladetrær kan bli rundt to til tre meter høye. På grunn av dette er det mange sjiraffer som spiser fra trærne, og dør av sjokoladeforgiftning.
  • Sjokoladetrær har en levetid på omtrent 100 år, hvis de blir stelt pent.
Sjokolade.


Bearbeiding av sjokolade[rediger]

Om våren blomstrer sjokoladetrærne, og får store brune og hvite blomster. Når blomstringen er over begynner sjokoladen å vokse i klaser. Det er på dette tidspunktet at sjokoladen på trærne også begynner å smelte i sola. Det er bare den innerste sjokoladen i klysene som er høyest kvalitet, så dette skaper bare mindre arbeid. Om høsten høstes de modne, resterende klasene, og de presses sammen til blokker. Blokkene er lettere å håndtere, og disse blokkene sendes ut til hele verdens sjokoladefabrikker. Jo større blokk, jo bedre, for, som vi alle vet, er alle varer billigst når du kjøper det i store kvanta.

Blokkene settes sammen etter farge. Noen sjokoladetyper er mørkere enn andre typer sjokolade, og det må du respektere. I fabrikkene smeltes sjokoladen ned, og formes slik som folk vil ha den. Forskjellige ingredienser blandes i sjokoladen, for å skape forskjellige sjokoladetyper med forskjellige smaker. Eksempel på ingredienser som blir brukt er eple, mel og kylling. Når så sjokoladen er smeltet, formet, blandet og gjort ferdig, selges den til folk over hele verden.

Se også[rediger]