Skudeneshavn

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Skudeneshavn (Skuddnuss for de innfødte - IKKE Skudesnes!) er den sørligste hovedstaden på Karmøy. Det bor noen tusen folk der, men selv om alle kjenner alle, er det ingen som har stor nok hage til å invitere alle på besøk, derfor er det ingen som har klart å telle opp nøyaktig hvor mange som bor der.


Historie[rediger]

Skudeneshavn ble oppfunnet av sildefiskere en gang på 1800- tallet, og vi kan nok enes om at det ikke er det dummeste påfunnet disse sildefiskerene har hatt! Skudeneshavn fikk status som by en gang mellom 1995 og 1997, hvordan kan dette foregå, stopp! Selv om den ikke har en eneste rundkjøring eller lyskryss.


Næringsliv[rediger]

De fleste innbyggerne i Skudeneshavn jobber enten i dagligvareforretning eller som frisør. Men det finnes også enkelte som driver med helt andre ting, som for eksempel gatekjøkkendrift eller produksjon av hjemmebrent. Etter at polet i Vik opphørte å eksistere, ble det åpent marked i hjemmebrentnæringen, og det kom flere aktører til. Konkurransen har forøvrig ikke gjort noe med prisen - det koster fortsatt 75,- kr for en halvliter. Mange folk eier mer en to katt, men ikke de fleste

Samfunn[rediger]

Skudeneshavn er selve beltespenna på det berømte bibelbelte. Her trenger man ikke gå langt for å finne et bedehus. Det finnes steder for all verdens folk og all verdens religioner og trossamfunn her - så lenge det er kristendom. Det finnes til og med et bedehus på Syre, noe som ikke en gang er en brøkdel så underholdende som det kan høres ut. Innvandrere finnes det få av i byen. I 2012 kom det en norsk- pakistaner på besøk, og da ble hele seansen dokumentert av TV3 - så uvanlig er det å se noen av litt mer eksotisk opphav her.


Turistattraksjoner[rediger]

Den eneste grunnen for at for eksempel Haugesundere i det hele tatt har hørt om Skudeneshavn, er Skudefestivalen. Dette er en festival som blir avholdt hver sommer og tiltrekker seg både hummer og kanari, og til og med enkelte besøkende. DDE er obligatorisk i Skudefestivalen. Spiller de ikke konsert, er det viktig at en eller annen holder fest der alle de inviterte har på seg klogger, og de synger RAI RAI hele natta. Alternativt - for de som eventuelt ikke liker DDE - kan man gå på Sommergospel og høre på Børud- gjengen. Festivalen har altså noe for enhver smak. I 2004 ble Skudeneshavn kåret til Norges Sommerby, noe som tyder på at innbyggerne her er utstyrt med en god dose ironi. Men selv om sommeren skjelden kommer til sommerbyen, er de fleste innbygerne alikevel svært stolte av denne utmerkelsen, og skrøyter av det så ofte som mulig. Nå har byen også fått en ny festival; SILK, Skudenes Internasjonale Litteratur- og Kulturfestival. I den forbindelse ble politikerne svært redde for at skudenesbuen faktisk skulle begynne å lese bøker, og gikk til verks for å forhindre dette. Det første grepet var å legge ned den ene av de to kommunale skolene i byen, i håp om at færrest mulig barn skal lære å lese. Da det ikke virket som de hadde håpet - i og med at det da ble opprettet privatskole (også denne på Syre, men heller ikke denne gang er det så underholdende som det kan høres ut som), er neste punkt på politikernes plan å legge ned biblioteket.