Sminke

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Dr.Phil mener DU burde sminke deg!

Sminke (kjem frå verbet å smi, altså å lage noko) er substantivordet av verbet (å sminke (seg) til substantivet kosmetikk). Sminke er ein type maling eller dekkbeis som vi òg kan kalle det, som brukast kring båe oculus-a. Viss du ikkje veit kva eit oculus er, er du sansyneligvis ein sminkebrukar.


Historie[rediger]

Det heile starta då Ludvig XIV av Frankrike ein dag oppdaga ein grunsom flekk i anlete. Det var riktignok berre ein liten kyllingrest frå middagen, men han skulle vekk. Dette vart gjort av Leonardo da Vinci inne på vaktmeisteren sitt kott, med restar av slottsmalinga. Via det kjente uttrykket "Staten, det er meg", måtte alle i staten gjere det samme med sine grusomme flekker.

I 1935 vart Nürnberglovene gjeven ut i Tyskland, der var det mellom anna ei lov mot visuell forureining. Dei som brøyt denne lova, vart straffa med sminke i digre konsentrasjonleirer. Det viste seg seinare at denne sminka kunne i det rette miljøet skade helsa til enkelte menneske. Difor vart bruken av ho stoppa raskt i mai 1945.

Sminke har òg vore brukt av skodespelarar, for å få dei til å sjå litt annleis ut når filmane vert spelt inn. Dei starta allereie heilt heilt i byrjinga av det 20 århundre å bruke det, og resultatet, det kan du sjå på kykjegardane rundt om, eller kvar dei no er gravlagd.


Bruk i dag[rediger]

I dag nyttast sminke av jenter, og mest av fjortizjenter. Dei gjer det for å freiste å byggje opp noko av sjølvtilliten, som dei såkalla veninene og ikkje minst som fjernsynsreklamen har knust.

Sminke bruker bare hos de som er veldig interessert i hva menneskene rundt dem mener.