Snekker

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Snekker - et levende yrke?

Snekker er i våre dager et utdøende yrke, og de to mest kjente snekkere gjennom alle tider må sies å være Andersen (fornavn ukjent, men det går rykter om han heter Anders) og Jesus (etternavn ukjent). Historikere mener man snakker om samme mann, nemlig Jesus Andersen, og fremholder at når historier overlever ved hjelp av muntlige overleveringer, og den muntlige overlevering alene, vil noen fakta naturlig svinne hen underveis. Snekker er og trebåter som i alt vesentlig er bygget på sørlandet, og er ikke noe yrke.

Snekker Andersen[rediger]

Snekker Andersen er kjent for sin deltakelse i oppføringen av plankebyen, og ble etter prosjektet forvist fra byen. Av hans senere prosjekter kan nevnes Hulder- og TrollparkenSenja, hvor han fikk arbeide for kost og losji mot å smi Senjatrollets trolltrillinger Lurve, Larve og Skrukketass, som den dag i dag kan besøkes om sommeren mellom klokken 09:00 og 21:00.

Snekker Jesus[rediger]

Snekker Jesus har lite yrkesrelatert å vise til, men blir omtalt som en pratsom og omgjengelig mann. Han hadde bare noen veldig få venner, og ville scoret svært lavt på rankingen i Facebook. Flere av vennene han påberoper seg uttaler selv at de bare tilbrakte tid med ham etter pålegg fra lærere og velmenende mødre. Jesus var også kjent for å være svært spandabel med rødvin, og hadde mange heller kortvarige og forbigående vennskap på grunn av dette. Jesu kors som er så mye omtalt er heller ikke bygget av Jesus selv, og historikere leter ennå etter bevis for at han i det hele tatt benyttet utdannelsen sin i noen som helst periode av sitt korte liv. Psykiatriske analyser hevder dette har sammenheng med forvirringen omkring farsskapet, og at også hans manglende produksjon kan relateres til en vedvarende depresjon i forhold til dette faktum.

Jesus Andersen[rediger]

Jesus Andersen er landets mest anerkjente gitarbygger, og hans vidtfavnende virke både som vinduspusser og kongleknyter gjør ham til historikernes favoritt når det kommer til å få forklart mange munlige fortellinger som har overlevd alle de tre snekkerne. Selv om snekker Andersen og snekker Jesus er de klart mest kjente snekkerne blant vanlige folk, er imidlertid Jesus Andersen den eneste man har funnet en reell fødselsattest på.

Snekkeryrket[rediger]

Det er fremdeles mulig å bli snekker i Norge i dag, men konkurransen fra Polen har gjort utdannelsen mindre attraktiv. Lønnsutviklingen man har sett gjør at det ville ta mellom 90 og 95 år å tilbakebetale studiegjeld, noe som har skapt et naturlig forfall til studieretningen. Man regner imidlertid med at yrket vil ta seg opp igjen etter hvert som man må gjøre om igjen byggmessige utbedringer utført av jordbærplukkere med falske snekkerdiplomer. Mange kjente snekkere som Snekker Andersen, Snekker Jesus og Andersen Jesus har blitt avhengie av å sniffe natriumklorid.

Nyere grunner[rediger]

I dag er det en del folk som velger å bli snekker bare for å si at det passer å snekre på akkurat den dagen som utilfeldigvis er den dagen som ikke passer deg, det er sånne som liker å ødelegge for andre kun for å ha det mye bedre med seg selv.