Sommer-OL i Trøgstad i 1983

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Sommer-OL 1983 var de 69. olympiske sommerleker, og ble arrangert i Trøgstad fra 11. januar til 26. juni 1983. Dette var sjette gang sommer-OL ble arrangert i Østfold.

«Verste sommerleker noensinne»[rediger]

I sin tale under avslutningsseremonien betegnet OL-boss Kim Il-Sung de olympiske lekene i Trøgstad som de verste noensinne.

Maskoter[rediger]

«Rånergudene» Liss-Anne og Roy-Halvor var de offisielle OL-maskotene. De kjørte Opel Ascona og Ford Taunus med verdens største samling plysjterninger og Wunderbaum. 18 serbiske jenter og gutter på henholdsvis 15 og 32 år ble plukket ut etter en verdensomspennende konkurranse med 19 deltagere for å representere figurene. Liss-Anne ble gravid under sommerlekene, men Roy-Halvor nekter for å være faren.

Deltakerland[rediger]

Sotra

Askøy

Norge

Sverige

Jugoslavia

Sovjetunionen

Andorra

Idrettsgrener og medaljer[rediger]

Parkour (Askøy, gull)

Lommetennis (Sotra, gull)

Kald krig (Sovjet, sølv)

Minneverdige øyeblikk[rediger]

De fleste trekker frem Askøys knusende seier over Sotra i parkour som det mest minneverdige øyeblikket fra Sommer-OL i Trøgstad i 1983. Askøy vant etter at Sotra ble diskvalifisert på grunn av sterk kroppslukt. Sotraværingene beskyldte Askøy-laget for å ha stjålet Axe-boksene deres, noe Askøyværingene på det sterkeste har avvist. Mange historikere mener at dette var opptakten til sjuårskrigen mellom Sotra og Askøy, som startet i 1997, og varte til 2002.