Steinkjer

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Steinkjer (uttales [Steeeiiiiiiiinntjer] eller [Deeinntjer]), Nord-Trøndelags hovedstad, er en by som hadde 150års jubileum i 2007, på tross av at det arkitektoniske marerittet av et venstrehåndsarbeid man ser i dag altså ble bygget opp fra de rykende ruinene av tyskernes bombing i 1940. Det er naturlig å nevne i denne forbindelse at selveste kjøpmannsdattera Dronning Sonja var kongehusets representant under den storstilte markeringen av jubileet.

Taggene i byvåpenet beskriver innbyggernes gjestfrihet
Ingen rundkjøringer i byreklamen, men de er der litt bakom, nede til høyre, for den som ser godt
Ta med kikkert på Oftenåsen

Steinkjer, også kjent som "Bygdenes by" er i likhet med Namsos gjenoppbygget på ren skjær trass, selv om sunn fornuft burde tilsi at man heller skulle spilt Ludo. Foruten brakkelignende trehusbebyggelse, har byen også flere mur og betongbygninger som ville fått innbyggere i de gamle diktaturstatene i den kommunistiske "Øst-blokken" til å nikke gjenkjennende.

Historikk[rediger]

Steinkjer ble i sin tid anlagt av vikinghøvdingen Ølve etter påtrykk fra Einar Tambarskjelve, en kjent handelsreisende og sjøfarer på Olav Trygvassons tid, da Einars kone var sur og ønsket seg et sted i nærheten hvor hun kunne gå på shopping. For at kjerringa skulle føle at hun kom seg litt ut i verden ble byen grunnlagt ved elven noen 100 meter sør for gården til Einar Tambarskjelve.

Etter at bøndene i området hadde oppdaget stedet og begynte å bruke det som markedsplass, også kjent som Steinkjermartnan, ble det såpass mye fyll og spetakkel at kongen fant ut at det var best å anlegge en militær garnison der for å opprettholde lov og orden i byen. Denne garnisonen ble kjent som Steinkjersannan og fikk etter lengre tids påvirkning av Steinkjermartnan og den trønderske drikkekultur også merkbare innslag av fyll og spetakkel.

Dette pågikk såpass lenge at kongens lakeier, også kjent som regjeringen, besluttet at soldatene ikke skulle ha mer enn 3 måneders militærtjeneste, dette for å unngå at de endte opp som uhelbredelige alkoholister.

I tredje rekke forfra sitter kokken !

Dessverre hadde dette uheldige bieffekter, blant annet at soldatene knapt visste bak og fram på våpnene sine, og at de egentlig ikke fikk trening i annet enn å hilse pent på sjefen og ikke sjangle under oppstilling. Dette oppdaget den tyske diktatoren Adolf Hitler under en av sine båtreiser i norske fjorder, dermed sendte han tyske tropper for å okkupere Norge og Steinkjer sånn at vi nordmenn også kunne bli germanske nazister.

Det kjente maleriet "Hjemmebrentsapparat og Steinkjærbøgg (stor å støgg)" av Jacob Weidemann

Det Hitler ikke hadde tenkt på var at de fleste soldatene ikke var i Steinkjer i 1940, de var isteden reist på ferie i Nordland, Troms og Finmark der de drev å jaktet på samer og passet på at ikke finnene krysset grensen mellom Norge og Finland med altfor mye vodka i bagasjen. De eneste som da var igjen i Steinkjer var for det meste trøndere, og da tyskerne kom med uniformer og våpen trodde de innfødte selvsagt at det var lensmannen og hans betjenter som kom for å beslaglegge hjemmebrentsapparat og stoppe drikking av det lokale nasjonalbrygget karsk. Dermed gikk trønderne mann av huse med hagla og Krag'en i neven og skjøt etter inntrengerne. Tyskere flest, og i særdeleshet nazister, liker ikke å bli skutt på, så de sendte bombefly for å lære trønderne i Steinkjer god germansk folkeskikk. Det som videre skjedde var et tragisk sammenfall av de faktum at trønderne i Steinkjer hadde gått fra hjemmebrentsaparatene som sto og putret og at de tyske bombene dermed antente spridampen som sto tett som en tåke i Steinkjer's gater, hele byen brant ned i løpet av disse aprildagene.

Bare 18 sånne på E-6 gjennom byen

Etter at krigen hadde roet seg ned litt begynte noen stabeis å bygge opp byen igjen, og tyskerne som nå var sjefer i landet syns det var såpass komisk å se på at de lot dem få lov til å gjøre det. Beklagligvis var det ingen som tenkte på at resultatet helst skulle se bra ut og derfor fikk Steinkjer det bedrøvelige utseendet byen har den dag i dag.

På begynnelsen av 1990 årene skaffet Steinkjer seg et stort problem, byggekåte politikere. Det resulterte i merkverdige plasseringer av gater, og alle rundkjøringene i byen, hele 18 rundkjøringer er ganske mye for en by med snaut 20 000 innbyggere.

Det er kanskje litt snodig å se på skiltingen i rundkjøringene. Det har seg imidlertid slik at byen har en stor koloni svenske innflyttere i tillegg til noen danske, samt innflyttere som ikke er vant med bil der de kommer ifra, og de har behov for skilting på morsmålet sitt. Uten denne skiltingen var det særdeles mye kødannelse i disse 18 rundkjøringene. Trafikken stoppet helt opp da svenskene ikke skjønte hvordan de skulle kjøre. Dette har jo etterhvert bedret seg noe, sett bort fra i rushtiden da, så nå er det i alt vesentlig tyske bobilturister som har problemer. Nord-Trøndelag fylkeskommune som administrerer skiltingen på E-6 gjennom byen, har bestemt sagt ifra at det ikke kommer på tale å skilte på tysk. -Får bobilturistene problemer, får de reise heim en gang til-, sies det fra fylkeskommunen.


E6 ble lagt om fra en vei som gikk gjennom byens hovedgate, til å gå langs dette nye byens kjøpesenter. Det ble det mye handel av, og f.eks Biltema øket omsetningen med 400% Det ble slutt på parkeringsproblemene i sentrum etter at en satte opp parkometer. Det er tomt. Nå parkerer alle ved kjøpesenteret i stedet. Tomt både for biler og folk i sentrum. 17-maitoget går der fortsatt for å opprettholde et visst skinn av fordums aktivitet. En har sluttet med den tidligere så vidgjetne "Julegaten", som var en praktfull oppsats av bargirlander, hengende over hovedgaten og spekket med glittrende lys. Etter at folk, biler og butikker forsvant, er nå byens eneste julemarkeringen, et slaskete juletre på torvet.


Mot slutten av 1990-tallet ble det satset stort på IT i Steinkjer, noe som resulterte i at PR-kåte lokalpolitikere ga Steinkjer tilnavnet "IT-byen". Lenge kunne man se et skilt langs E6 om man kom kjørende sørfra hvor det sto: "IT-byen Steinkjer". Det var å be om bråk, for det gikk ikke lang tid før noen hadde føyd til "Dr" foran "IT". IT-satsingen ble for øvrig en flopp, som med så mye annet i Steinkjer.

Geografi[rediger]

Steinkjer bysentrum ligger ved munningen av to elver og er hovedsaklig bygget på relativt ustabile sandbanker, i tillegg er den omgitt av knauser og fjell i den lokale bergarten "Rysundlitt" som gjerne sprekker og går i oppløsning både titt og ofte. Steinkjer ligger ved forgrening av den utrolig vakre Trondheimsfjorden.

Et interessant fenomen er at Norges geografiske midtpunkt”er offisielt beregnet av Statens kartverk. Punktet ligger i Steinkjer kommune på Steinkjer kommuneskoger-Ogndalsbruket KF sin grunn i Ogndal.

Den som vil se dette punktet, må nødvendigvis reise til Steinkjer.

Den som ikke vil se dette, kan konsentrere seg om å komme gjennom alle rundkjøringene velberget. I seg selv en bragd. Egentlig er det litt morsomt som turist å komme hjem til sivilisasjonen og fortelle at der oppi, ja oppi Trøndelag, hadde de en sånn liten stasjonsby med 18 rundkjøringer. Og vi kjørte gjennom alle. Det minner litt om Haga Golfclub sin 18-hullsbane, uten den skjønnheten en har ute i Bærumsbygden da. En skulle nesten tro at de innfødte "samlet" på rundkjøringer.

Religion[rediger]

De innfødte, eller de som bor i Steinkjer er ikke særlig religiøse. Det har medført at Frelsesarmeen har måttet selge sitt staslige hus i Kongens gate. Der var det søndagsskole for svært mange av byens oppkomlinger. Dette vil bli et savn for de framtidige generasjoner som antagelig vil få tilbake pøbelveldet. Disse oppfostringene som ikke får del i søndagsskolens oppbyggende samtaler. Ja, ja, det er likevel et håp om at kirkehuset med sine glassmalerier av Jacob Weidemann vil demme opp noe.

At en har, eller rettere sagt, at podene har tatt i bruk kirketrappa til skateboardbane demmer antagelig ikke opp for pøbelstrekene ellers rundt i byen.

Vakre bilder i kirken
Innbyggerne har et nesten religiøst forhold til bondens åker.

Demografi[rediger]

Steinkjers befolkning består hovedsaklig av de innfødte, kjent som "Steinkjerbygg", rånere, studenter og skoleelever, samt endel tilreisende bønder som trekker til byen for å handle. Bestanden av rånere har til tider vært så stor at man i Steinkjer har funnet det nødvendig å legge om de større hovedveiene, stenge flere gater deriblant hovedgaten på kvelder og netter, samt anlegge en mengde lyskryss og rundkjøringer for å gjøre det vanskeliger og mindre fristende å kjøre bil inn i byen. I det siste er det også gjort forsøk med en type innkjøringshinder i byens gater, disse er basert på en mindre utgave av militære stridsvognsperringer og såkalt "Spanske ryttere" som effektiv setter en stopper for uønsket trafikk i byen.

I og med at Steinkjer ble forbigått av Stjørdal siste år når det gjelder antall innbyggere, har en nå opprettet asylmottak. Dette ble godt mottatt av byens befolkning, og en satser nå på å få tak i en hel haug med asylsøkere slik at antall innbyggere igjen blir størst i fylket.

En må i anstendighetens navn, her nevne at Steinkjer kommune kunne ha kjøpt et stort areal i sentrum etter at forsvaret trakk seg ut og flyttet sørover. Dette arealet ville ha passet utmerket til bebyggelse for asylanter. Kommunen benyttet ikke anledningen til å overta området, og det ble solgt til en eller annen bolighai fra sør-Norge som nå har satt opp boliger i en helt annen prisklasse enn det en stakkars asylant har råd til. Det bare SER UT SOM om det er asylboliger. Smart ???

Æresborger[rediger]

Byen har bare en æresborger. Pøls-Henriksen. Han hadde ry for å ha verdens beste pølser i pølsevogna si, og dette kvalifiserte på 50-tallet til tittelen æresborger.

En slik vogn var utsalgsstedet


Hørt og sagt i Steinkjer[rediger]

  • Hørt på en storkiosk i sentrum: kunde som skulle ha Petterøes Gul 3-tobakk: "Æ ska ha Gul 3". Ekspeditøren (ikke født og oppvokst i Steinkjer): "Hva?! Skal do ha joletre nå midt på sommeren?!"
  • Tysk bobil som stoppet midt i sentrum: "Unnskyld, hvor er sentrum?"
  • Sagt på mobiltelefon av Steinkjerbygg på tur med T-banen i Oslo: "Æ sett på sånn langbuss på skenna."


For turistene[rediger]

Liten men effektiv turistbremse
For langt fra sentrum

Som nevnt så er det to store elver som renner ut i sjøen i sentrum av byen. Man får kjøpt fiskekort hos byens sportsforretninger og på Turistinformasjonen. Steinkjer har innført Gyrodaktylus Solaris i disse elvene slik at turistene ikke skal fiske all fisken som var der før. I en utmerket Gapahuk som er plassert ved elvebredden i sentrum av byen er det laget et stort skilt med bilde av en laks på 12,7 kilo. Undertekst : Hadde du kommet for 23 år siden, hadde du kommet tidsnok. Dette har blitt en effektiv turistbremse. Hvem ønsker å stoppe for å fiske en fisk som ikke er der lenger?

I stedet kan turistene kan gå stien opp til Oftenåsen for å se ut over byens sentrum. Det anbefales å ta med kikkert da bildet blir litt lite ellers. Særlig annet kan en ikke by på bortsett fra Bølareinen da. Men denne helleristningen er så "hæstgæli" langt unna sentrum at det er bare den lokale bonden som er innom en gang i blant og karver bort mose og elgdritt slik at den som mot formodning skulle ha kjørt feil og kommet dit, kan, om en orker å klatre ned en sleip sti på 400 meter, få et glimt av at noen har hakket inn navnet sitt i berget, "Aina ai lov ju" og bilde av ei ku med horn, eller hva det nå måtte være. Puuuuhhh, så lange setninger benytter man bare til turister man ikke vil ha.

Alle byer, tettsteder, veikryss, blindveier, fergekaier, osv. i Norge!
Noen er pene, andre ikke fult så pene.
Norgeoppned.gif
Aalesund · Aberoog · Ackerhafen · Ackeroog · Acht · Arendtal · Aufsehendunst (Bergstadt) · Bad Inselsund · Blummenoog · Blökenstadt · Breitbucht · Brummental · Der Gestanken · Drontheim · Du kannst · Dunstfussel · Düsterstadt · Endetallandspitzel · Ertragraue · EssenSoßen · Fachlandspitze · Fattersund · Finnlandspitze · Förde · Fleckenförde · Flussistdumm · Freundensalat · Friederichstadt · Gerettein · Hammer · Hammerparty · Honghofstrand · Haschischstadt · Heckesund · Heidekrauttal · Heidenfluss · Heidenmeer · Heil Blücher! · Hennenwasserfall · Heulensteinbucht · Hinken · Hinternkim · Honigbucht · Hügelsund · Ichistsund· Inselstrand · Incel · Jedetal · Kämpfenstrand · Kirchelandspitze · Kleinehammer · Kleinesand · Kleinestraum · Kohleistbesass · Kongleberg · Königsflügel · Kragenroog · Kristiansand · Kristiansund · Kuckuckbucht · Landspitzen · Larvenbucht · Lebenreue · Leeroog · Lehmbucht · Manntal · Massenoog · Matchigburg · Mogeln · Molke · Moltebeeren · Nachlass · Narrbucht · Nehmenalles · Neigenstaat · Nittertal · Ourchwitz · Porzellangrund · Pushensund · Rutewirr · Sandenbucht · Sandenförde · Sandenlandspitzel · Sandenlandspitzelmeer · Schafenau! · Schiffenlandspitzelhafen · Schlammland · Schmutz · Schnaps · Schwartzland · Schwefelfischerort · Schwellenbucht · Skiein · Skizwei · Spiellandspitzel · Schörtal · Steinschäre · Stockenreue · Stockfeldlandspitzel · Straumstadt · Trauminsel · Tassenbucht · Tonneberg · Wasserfallenbucht · Wastod · Langjahrstadt · Wetzen · Wieso? · Wolden · Wund in der Hintern · Zugnertzlandspitze · Walvissenbucht
Hjelp oss med å gi disse stakkarslige byene en ansiktsløftning ved å engasjere deg i Ikkeprosjekt:Norske Byer!


Folk som kommer fra Steinkjer snakker også veldig kraftig trøndersk noe som kan forbause Oslo-folk som bare prøver å bestille en 10-kroners pølse fra Circle-K.