Tettsted

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!


Tettsted er et sted der minst 200 mennesker har klynget seg sammen. Som regel finner Statistisk sentralbyrå (SSB) på et fint navn til hvert tettsted, gjerne et som vanskelig kan godtas av lokalbefolkningen. Flere tettsteder forsvinner uten at de som bor i tettstedet får noen som helst beskjed om dette. Årsaken er, i følge SSB, at flere tettsteder vokser sammen. Dermed blir et tettsted større ved at det sluker et mindre. Slik kannibalisme forårsaker stor vrede hos innbyggerene i det oppslukte tettstedet, da deres "tettsteds-status" mistes, og deres tettsted inkluderes under den forhatte nabobygdas tettsted.

Etymologi[rediger]

Ordet Tettsted kommer fra de norske ordene Tett og sted som settes sammen til et splitter nytt og kjempeforvirrende begrep.

Kriterier for tettsteder[rediger]

De nøyaktig fastsatte kriteriene for et tettsted vedtas på årlige julebord for utvalgte ansatte i SSBs tettstedsavdeling. Etter inntak av middag og god drikke, diskuteres det høylytt om tettsteder som har vokst sammen og utover kommunegrensene. Navneforslag legges i en hatt etter andre bordsetting, og trekkes etter kaffe og kaker. Dermed sikrer man at tettstedsnavnene blir passe tilfeldige, og forårsaker størst mulig lokal ergrelse.

Tettstedsbegrepet blant folk flest[rediger]

Mange (også kalt "folk flest", "noen", og "flere jeg har hørt om") tror at et tettsted er et hvilketsomhelst sted der det står flere enn to hus "samlet" innen en radius av ca. 5 kilometer. Denne definisjonen har nå SSB sett seg grundig lei på, og har utferdiget en egen definisjon. Så og si ingen (også kalt "ingen jeg vet om" eller "ingen av de jeg kjenner som faktisk bor på stedet") benytter, forstår eller vet om SSBs definisjoner og tabeller, og protesterer kraftig på både navnet og antall innbyggere på deres tettsted. Ofte (også kalt "så og si alltid" eller "opptil flere ganger") påstår de at stedet alltid har hett noe annet og at det bor mange flere der enn hva SSB påstår. Samtidig har de den leie uvanen at de ikke klarer å komme med noen bedre definisjon eller mere nøyaktige befolkningstall enn SSB klarer å komme opp med.

By kontra tettsted[rediger]

En by er alltid et tettsted, men et tettsted er ikke nødvendigvis en by. En by er ikke alltid et eget tettsted, men kan (som tettsted) bestå av flere byer og tidligere tettsteder som har vokst sammen. Et tettsted er som regel aldri en by kun på det grunnlag at det er et tettsted, men en by er som regel mindre enn det tettstedet det er. Derfor kan ikke en by være mere enn ett tettsted om gangen. Og et tettsted kan derfor være flere tettsteder og byer på en gang.