Trøndersodd

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

«Det e som å kjennj orgasmen fra barndommen sprut innji ræva, når æ putte ei skjei sodd i kjæftn. Det e fan mæ itjnå som kjæm opp mot den hen maten her, det mått i såfall vårrå å slæng ræva neppå ein fin handjhondj å la det stå te.»

- Den berømte forfatteren Arnfinn Kringlskjegg om trøndersodd

Trøndersodd er en matrett som spises i Trøndelagsregionen, og da ofte kun iført sokker og skjerf. Retten er uhyre populær, og i følge den tradisjonelle skikken skal man rundpule en gris rett etter måltidet, for å fordøye maten best mulig.

Ingredienser i Trøndersodd[rediger]

Rettens historie[rediger]

Opprinnelig ble sodd servert etter "martnasvækka" som et forsøk på å få bort den verste fyllesjuka etter den tradisjonelle midtsommerfeiringen. Men etter hvert ble retten såpass utbredt at den ble vanlig å servere til all slags trønderske høytider, slik som "Galljsleikaften", "Pungsprængt palmedag" og "Fettonsdan". Trøndersodd ble raskt også populært som bryllupsmat, og i følge skikken skal man dyppe "kjerringmusa" godt neddi kjøttkrafta før servering så hele bryllupslaget skal få smake på godsakene før paret trekker seg tilbake for natten.

Geografisk spredning[rediger]

I nyere tid har Trøndersodd dessverre også blitt tilgjengelig i andre deler av landet, men her har ikke matretten blitt en umiddelbar suksess, heldigvis. Noe av grunnen til dette kan være at soddspannet er nedgriset av trøndersk lastebilsjåfør-sæd på turen nedover langs riksveiene.

Berømte trøndere som spiser sodd:[rediger]

  • Kåre Sprækk (Oppdager)
  • Vidar Skjetn Sausleik (forfatter)
  • Reidunn Snargraut (Radiokjendis)


De trønderske dødssyndene[rediger]

Som alle andre ting trøndere ikke kan klare seg uten, er også trøndersodden knyttet til en dødssynd. Hvis en trønder ikke spiser trøndersodd, vil han bli rammet av kvalme.

Ikkepedia presenterer...
Ting trøndere ikke klarer seg uten...

Nietzche.jpg
Bart · DDE · Et bilde tå'n Ivers · RBK · Snus · Skinnvæst · Kvite tænnissåkka · Mokasina · Karsk · Sodd · Hoinn
Hainnhoinn i bainn og spainn i ainner hainna.