Trombone

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

«Mamma, jeg er redd!»

- Lita jente om tromboner på 17. mai

en av de mer nyttige tingene man kan gjøre med en trombone

«De kan visst syv posisjoner»

- Jonas Lie om tromboner

«Hør!! jeg kan lage billyder»

- Arne 9 år

«Mamma.... Jeg kan lage billyder.»

- Anne 48 år

«Har vi vaselin?»

- En trombonist som er godt tom for glidemiddel

Trombone, alias glidebinders, ronkebinders, følehorn er en dings av metall som brukes til å lage lyd. Blir vanligvis gitt til små drittunger som begynner i skolekorps, så de kan plage foreldrene hjemme. Før man har lært å spille på trombonen, noe som aldri skjer, er det letteste å lage billyder. Man drar sliden fram og tilbake mens man blåser. De fleste kommer ikke videre fra dette stadiet, dessverre.

Hvis de tre knappene på en trompet er for mentalt utfordrende for deg, kan trombonen være løsningen. Der har du bare en bevegelig del å gjøre feil med. (Men det er nok.)

I storband er det lett å finne trombonene. De er tingene som av og til kommer til syne mellom hodene på saksofonistene.

Trombonen er et kjent drapsvåpen, og de fleste drap med dingsen skjer på 17. mai, da sliden slår hodet av den som eventuelt våger å gå foran. Korps som har evne til å lære av tidligere erfaringer plasserer trombonene i framste rekke.

Det går jo selvfølgelig an å drepe noen på en vanlig øvelse, da har man to vanlige metoder:

¤Du spiller så sterkt at personen får sjokk (da skal det helst være et ganske gammelt menneske som sitter foran deg, og dør av sjokket)

¤Eller så tar du 17.mai-metoden og slår hodet av den som sitter foran (blir det uenighet om hvem som skal sitte foran trombonistene, får det gå på rundgang)

Trombonen er videre kjent for at dens dynamiske register er begrenset til Av/På, slik som hos flygelhorn.

Hvis sliden på en trombone dras helt av, vil det komme et par lyssverd til syne, disse er farlige!!!

Varianter[rediger]

 • Piccolotrombone - den minste trombonen, og så liten at den kan brukes som smykke.
 • Soprantrombone - kjempeliten trombone, så liten at trompetister i teorien kan spille den.
 • Slidetrombone - har bevegelig slide
 • Supertrombone med ventiler OG med bevegelig slide. Slik kan man både slide OG spille raskt!
 • Ventiltrombone med ventiler og pynteslide
 • Ventiltrombone (lommetrombone) - ligner en overvektig trompet (ikke feit)
 • Symfonitrombone - trombone med en kvartventil, flashy lakk (tricolor) og stor boring
 • Basstrombone - trombone med to ventiler, stor boring og en litt nerdete fyr i den smale enden
 • Brassbandtrombone - se basstrombone
 • Skrekkbasun - ligner trombone, først benyttet i jura-tiden. Fossiler funnet bl.a. i Sleiden i Nord-Tyskland
 • Trombose - skummel versjon av trombone. Snakk med legen din hvis du har fått utdelt en trombose.
 • Tromboner har en lyd jeg får hodepine av
Basstrombone.jpg

 • TenortroJazztrombone - har egenskapene til alle overnevnte tromboner + septimventil! Hvis du skal begynne å spille trombone, anbefaler jeg at du begynner med denne.

Ulike stemninger[rediger]

Trombonen er et instrument med flere personligheter enn noe annet, unntatt pianoet, såpass at det er nær ved å grense til schizofreni. Den er et B-instrument, men leser i C. Hvis den blir brukt i brassammenheng (SYMFONIPOWER!!), blir trombonister nødt til å lære seg noter i b, eller transponere. Det første er å foretrekke. Det finnes også noter i B for tromboner i C.

Jukseventiler[rediger]

Noen tromboner er smykket med én, og hvis de er veldig dyre (les: late eiere), to ventiler, en kvartventil og en kvintventil, noen ganger en septimventil (på jazztromboner), sånn at de slipper å strekke armen så langt.

Hvis man spiller med kvartventilen inne hele tiden, blir trombonen et F-instrument, i likhet med valthornet, og kan spille valthornnoter. Hvis man spiller med kvintventilen inne, blir trombonen et ess-instrument, sånn som ess-kornetten, som får alle soloene i brassbandet som flygelhornisten ikke klarer. Hehe. Hvis man holder inne begge ventilene samtidig, muterer trombonen til en euphonium. Det er derfor det mangler basstromboner i skolekorps, men aldri euphonium.

Trombone.jpg

Frontventilen[rediger]

Helt foran på tromboser sitter det en liten ventil. Denne brukes for å slippe ut kondens som danner seg når man spiller. Det er BARE kondens, altså fullstendig rent vann! Ikke tro at det er noe som helst annet!

Ensembler hvor "trombone" kan benyttes:[rediger]

Trombone er et av de mest vanlige instrumentene, men mange dyktige utøvere av denne kunstarten finnes det ikke. De er derfor, etter bassisten, og trompetrekka, den mest upålitelige og utskiftende instrumentgruppen. Trombone står i særstilling av blåserne, da den kan benyttes i både janitsjar, brassband og storbandsammenheng. Trompeter får ikke lov til å delta i brassband pga. sin punkterende klang, og ikke saksofoner heller, av lignende årsaker.

+

Trombone er derimot fånyttes i:

 • Rock (unntatt emorock)
 • Blokkfløytekvartett
 • Sprangridning
 • Vannpolo

I messingorkesteret[rediger]

Trombonerekka i messingorkesteret består av solo trombone (tilsvarer lead i storband, eller første), første trombone, to andretromboner og en basstrombone. Basstrombonisten snakker bare med tubaistene og juffistene, så ham vet vi ikke noe særlig om.

I brassband møter den vanlige trombonist en stor utfordring som skyldes at notene er skrevet i en annen toneart enn i andre orkestre, nemlig den tonearten trombonen er stemt i, altså B. De står dessuten i G-nøkkel, i motsetning til det vanlige som er F-nøkkel. Grunnen til at man tvinges til å lese trompetnoter, er fordi at trompeten utviklet seg fra trombonen og at brassband var den første typen orkester med noter for både trompet (skjønt senere kornett) og trombone. Derfor var det lettere å skrive notene på samme måte. Basstrombonisten får likevel lov til å lese f-nøkkel, fordi at han ble leid inn fra symfoniorkesteret i senere tid (dvs. etter krigen).

Lær deg å lese brassbandnoter:

# Still noten på et slags notestativ, helst.

# Legg til tre b-er for å komme i tilsvarende toneart i C. Hvis stykket har fem kryss, vil b-ene utrenske tre av kryssene slik at det blir overkommelige to igjen. Dette gjør det lettere å spille riktig. Mange brassbandtrombonister lærer seg hvordan nota låter utenat, og sørger bare for at de spiller i riktig toneart. Det er derfor de aldri spiller feil, de slipper å lese nota samtidig som de spiller.

# Alle notene har hoppet en ters ned; en linje eller et mellomrom ned. Det som ser ut som en B, heter G (F i C), og det som ser ut som en E, heter C (B i C).

Hvis du ikke får dette til, kan du heller begynne på klarinett. Klarinettister spiller ikke i messingorkester, har en tone til hver finger, og trenger ikke skjønne noter i heletatt.

I storband[rediger]

1.trombonisten har ingen jukseventiler, legger alltid opp et oktav, hater saxofonistene og synes at jo styggere det låter, jo bedre er det. Det synes tilsynelatende også bandets musikalske leder. Det er derfor det ikke kommer så mange på konsertene og bandet holder på å gå konkurs. Trombonen hans er skikkelig vintage, King 3,14 B, kjøpt på ebay og er egentlig en slidetrompet.

2.trombonisten bommer alltid på de lyse partiene (alt over linje-D) når de gjennomgåes, og spiller alltid massevis av ting som ikke står i notene (det er ikke feil for det om). Plages gjennomgående av trompetene, da særlig når de ikke spiller.

3.trombonisten pleier å blåse sterkt. Det er det de kan. Kunne blitt en god trombonist, men spiller bort all sin kreativitet på gitar i to rockeband og ett jazzband, DESSVERRE, men sånn er det bare. Var veldig god venn med barytonsaxofonisten.

4.trombonisten er det ingen som husker hva heter, og han spiller også i byens brassband ( som vant i Siddis for et par år siden). Egentlig rekkas dyktigste musiker, uvitende om det. Har intern humor med bassisten, som bare trommisen forstår.

Trombonistisolnedgang.jpg

Foruten det, så gjør de det innmari vått på gulvet. Men the show must go on, vøtt.

Andre ting du bør vite før du begynner med trombone[rediger]

En svært dyktig trombonist vil med hard innsats kunne få en klang som nærmer seg like rund og fyldig som en middelmådig utøver på euphonium.

 • Enhver trombonist som står stille under sin solo, vil bli straffet umiddelbart.
 • Du vil aldri få spille en eneste solo. ALDRI, ALDRI, ALDRI SA JEG!
 • I storband spiller vanligvis førstetrombonisten de soloene som er skrevet inn hos andretrombonisten. Inntil gitaristen overtar soloen.
 • Trombonesolo kalles også slide show. Inntil gitaristen overtar soloen.
 • Trombonen har ofte en elgaktig, brunstig klang. Det er en av grunnene til at gitaristen overtok soloen.
 • Det er kjempevanskelig å treffe riktig tone, enda vanskeligere er det å få to trombonister til å treffe samtidig. I et storband skal det være fire stykker... Derfor skrives storbandarrangementer med firstemt trombone; da kan noen av feilene misforstås som fete jazzakkorder.
 • Det er ikke flere kvartventiltromboner igjen i skapet.
 • Hvis sliden på en trombone mot alle anmodninger skulle dras helt av, vil det komme et par lyssverd til syne. Disse er farlige.
 • Det skal også legges til at trombonister bruker et såkalt "glidemiddel" på sliden for å få den glattere. "Glidemiddel" skal ha flere bruksområder. Alle trombonister har et ubegrenset forråd av glidemiddel i trombonekassen, skjønt mange har også installert tyverialarm.
 • Selv om du ikke spiller på trombonen, kan den være nyttig. Kassen gjør seg godt som bord, benk eller rambukk.
 • Tromboninster får silikonlepper uten silikon! Den dagen man har spilt trombone i syv år, vil det vise seg...

Men husk nå at trombone er svært nyttig, for det brukes overalt!

Å spille rent[rediger]

En trombonists store utfording i hverdagslivet, er å spille rent. For å lage de ulike toner på en trombone, trekker og dytter man sliden, som den lettest bevegelige delen på instrumentet heter. I tillegg har trombonen en liten minislide på den delen som stikker ut bak din venstre skulder (eller høyre, hvis du spiller venstrehendt). Men hvordan man spiller rent, det kan jeg ikke huske.

Trombonister har ofte hakk på sliden. De vitser gjerne om at det er for å være sikker på å treffe tonene, men de treffer ikke likevel. Hakkene har derimot sammenheng med noe annet de har truffet.

"Minisliden" som stikker ut bak skulderen til en trombonist, bør smøres relativt jevnlig, ellers så setter den seg fast. Denne "minisliden" kan man dra i (hvis den er smurt) for å prøve å stemme trombonen, noe som aldri har fungert til nå!

Hvis noen av en eller annen merkelig grunn skulle sitte bak trombone-rekka, så burde de passe på så ikke notestativet faller ned, pga. stemmebøylen (som "minisliden" også kalles) når trombonistene tar opp trombonen.


Alternative bruksområder[rediger]

I den mørke delen av døgnet kan trombone brukes som klokke: Plukk opp trombonen, gjør et forsøk på å spille Humlens Flukt, og lytt etter kommentarer av typen "Hvem i h...... er det som spiller trombone klokka kvart på tre om natta?!?".

Rykter om at tromboner er mye brukt som tørkestativ fordi de er lange og rette, er nesten helt usanne.

I storband blir trombonister ofte brukt som ofre i vitser, siden storband ikke har hverken althorn eller banjo.


Andre instrumenter i familie med Trombonen[rediger]