Valdres

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

«Møøøøøøø!»

- Bjelleku om hjembygda Valdres

Valdres, også kjent som Vallers, er et latinsk ord som betyr "Kyrenes Mekka". Spesielt kjent er Fagernes Skysstasjon og Fagernes Airport. Flyplassen ble åpnet i 1987, og da kom ordføreren Michael Eriksson med det verdenskjente ordtaket:

«Hvis London kan ha flyplass, så kan vel jaggu meg Fagernes og ha det»

- Michael Eriksson

I etterkant av Erikssons uttalelse ble det mye murring i øvre Valdres, og ikke lenge etter kom Hilde Lauvhaug med følgene uttalelse:

«VR70 e faen meg den værste smørninga som finnes!»

- Hilde Lauvhaug

Fagernes skysstasjon har en egen urbefolkning som holder til i område rundt stasjonen, mest sett i arbeidsklær røykende utenfor Mix (pølsene på Mix Fagernes er forrøvrig noe av det dårligste du får kjøpt i Norge).

Det skal også nevnes at folk fra Valdres er ekstremt stolt av dalen sin, ofte sett syngende på vallers-sangen med en sneip i munnen. Gode blåbær kan plukkes på "Blueberry Hill" som er hjemmebanen til Valdres FK.

Det finnes også tettsteder rundt om Fagernes Skysstasjon, en av plassene er den skumle og ikke minst forvirrende plassen kalt for Leira. En av de tingene som gjør Leira til en spesielt skummel plass er den siklende store gubben ( også kalt for Tufsa ) som sykler rundt på trehjulssykkel med brillene på snei, noe denne fyren er flink til er å tråkke, kunne vinni tour de france lett hadde det ikke vært for at han har litt problem med balansen.

Valdresuniform[rediger]

Alle i valdres går i valdresuniform, untatt Karlsen, det gidd'n ikji! Valdresuniformen består av 1 stk stråhatt, 1 par bukser som går godt opp i rompa, 1 par bukseseler, 1 par tresko og det obligatoriske strået i munnen. Dette går alle Valdressingene (ikke forveksles med hval-dressing, veldig godt på spekkhugger), unge og gamle med hele året, i regn og sludd, sol og tørke. Det eneste unntak er på 24 desember, da feirer de fødselsdagen til den første kua i valdres, da kommer julekua rundt med Valdresbunad til alle små Vællersinger.Pluss att den første negeren ble fraktet inn i container til Røn. I Røn finner vi også den berømte "Rønsehøvdingen" som liker å slå folk i mellomgulvet. Høvdingen liker ikke valdresunifomen. I røn har man egen uniform, nemmlig "Rønsbunaden". Dette er en god og varm dress som rønsinger ofte bruker om de skal representere rundt på bygdefestene i hele Valdres. Denne uniformen står det respekt av og er sammen med treskoen hele grunnen til at Rønshøvdingen har noe å være høvding over. Slagordet til Røn er: "Alle i Røn e grøne i føn". Noe som forsåvidt er sant også.

Valdres står også for mange forskjellige ord og omgrep, blant de har vi "VÆLDERS", "Østre" og "Bitch". I følge en kjent danser frå Valders, er sist nevnte ord ofte brukt i Valdres vokabulæret.