Valnesfjord

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Bouncywikilogo.gif
For kjedelige personer uten humoristisk sans, har de såkalte ekspertene (flisespikkerne og tørrpinnene) på Wikipedia laget en artikkel om Valnesfjord.


Fjøyro
Valnesfjord
Valnesfjord.jpg
(byvåpen)
«Bodø - here we come!»
Valnesfjord Kart.png
Land Norge
Fylke Nordland
Innbyggertall 291
Offisielt språk Pen bokmål
Styreform Opplyst enevelde
Ordfører Ho Gunn
Varaordfører Ronny på Kiosken
Bystatus Nei - men det jobbes iherdig med

«Jeg kan se huset mitt herfra!»

- Forvirret rockeband på konsert under Kulturdagan i Valnesfjord - 2012

«Ka dokk glor på?!?»

- Senjahopen under festivalen Tøffe Tak i Valnesfjord

«De glor vist på oss!»

- Skank Bait under festivalen Tøffe Tak i Valnesfjord

Valnesfjord er en bygd i Nordland som de fleste som er innom ikke legger merke til, med god grunn. Dette ble heldigvis forsterket da Statens Vegvesen la Rv80 mellom Fauske og Bodø utenom bygda i frykt for landeveisrøveri. - Tilfeldigvis er det plassert en bompengestasjon der hvor man kan kjøre av til Valnesfjord.

Navnets opprinnelse[rediger]

Valnesfjord heter Valnesfjord på grunn av at det hverken er en fjord, nes eller Val - Lokalt brukes også navnet Fjøyro - som man antar kommer av at Peder med Talefeilen i 1831 forsøkte å uttale det daværende navnet Svartholflåget. - Innflyttere er også kjent for å bruke det enda mer misvisende navnet Vakkerbygda. Navnet skjemmer ingen, sies det, men de lærde strides - "Vakkerbygda" skjemmes utvilsomt over stedet det har fått tildelt.

Strømsnes Bro i Valnesjord er godt vedlikeholdt, etterlatt av SSV i 1718, er bygdas stolthet, ved siden av Gulrot-fallosen

Valnesfjords Historie[rediger]

Det er lite sannsynlig at denne bygda hadde oppstått uten den fatale feilen Statens Vegvesen gjorde i 1718 - da de skulle bygge en bro over Ofotfjorden hyret de inn Airbus ingeniører for å konstruere broen. Disse tok feil av kilometer og tommer - og dermed ble broen alt for kort. Dette ble oppdaget først ved en av de utallige kaffepausene under transporten av broen fra verftet på Rognan og til Bodø - hvor den skulle ta Hurtigruta videre nordover. Tilfeldigvis var broen da kommet til Svartholflåget. Her traff Statens Vegvesens transportavdeling på Karl Gustav Gjertsen fra By1 - som fortalte følget at Ofotfjorden var bredere enn Atlanterhavet, og at denne puslebroen ikke kunne benyttes som landgang til sjarkan i Narvik. Da Statens Vegvesen, som på den tiden var ledet av Kjell Opseth, heller ikke hadde bruk for en så ubetydelig bro på Vestlandet, ble det bestemt at broen bare skulle få stå der den var kommet - så fikk de heller bygge en vei i hver ende. - Slik ble Rv80 bygget.
Under andre verdenskrig ble broen forsøkt fjernet - men det lykkes hverken Tyske invasjonsstyrker, eller Gutta på skauen å fjerne den permanent.

Tidlige arkeologiske funn har bekreftet at bygdas urbefolkning ikke var veldig rasjonelle, ved at de som bodde øverst i Valnesfjord, hadde båter og redskaper for å drive fiske. Det ble også ført skifteprotokoller allerede i forrige århundre for å følge med på hvem som skiftet ektefelle med hvem.
Lønnet arbeid fant man stort sett utenfor bygdas grenser, så det var det ingen som beskjeftet seg med. Valnesfjord som pendlerbygd er ikke noe nymotens fenomen, da trygdekontoret var plassert utenfor bygda. Men den gang var det nesten utelukkende mannfolkene som pendlet, og de var gjerne borte hele uka, eller et par uker i strekk, helt til de var bortvist fra samtlige serveringssteder de vanligvis hadde adgang til.

Næringsliv[rediger]

Sentrumsfornying gir Vakkerbygda sitt rette navn, og har vært høyt prioritert lenge

Opprinnelig var det kun Statens Vegvesen som viste om dette stedet - og dermed ble det opprettet en brøytestasjon i Valnesfjord, hvor man tvangsflyttet alle brøytebilsjåfører som mistet sertifikatet. - Dette ser man fortsatt den dag i dag klare spor av, da 90% av bolighus i Valnesfjord er malt med maling beregnet for ploger - og er dermed okerfarget.
Det ble raskt klart at man ikke kunne leve av støtte fra NAV alene - og dermed ble attåtnæringa Gulrotdyrking oppfunnet - for å få landbruksstøtte.
Valnesfjord fikk i 2015 tildelt Nasjonalt Senter for NAV'ere - Valnesfjord Helsesportsenter grunnet enorm kompetanse på dette feltet.
I Valnesfjord er det en Coop butikk - denne hadde i regnskapsåret 2014 en omsetning på NOK 105,- som tilfeldigvis er nøyaktig det samme som en pakke sigaretter koster på denne butikken.
Kiosken Hjørnet er beryktet for sine hamburgere med softis-dressing. - Der er også et Bilverksted i bygda - men da det viste seg vanskelig å finne kvalifisert arbeidskraft som hadde opparbeidet seg rettigheter for Arbeid for trygd - er det ingen ansatte her.

I 2014 vedtok Fauske kommune å skrinlegge byggingen av ny grunnskole i bygda, på grunn av at NAV kun krever Jobbsøkerkurs for gi støtte. I august 2018 ble imidlertid ny grunnskole ferdigbygget til stor ståhei. Korpset sto oppstilt, og Saltenposten var tilstede for å dokumentere åpningen av bygdas nye praktbygg, da ordføreren egenhendig erklærte at bygget var blitt for bra for bygdas befolkning, og dermed ikke var fortjent. Med hjemmel i "Perler for Svin paragrafen" i kommuneloven ble dermed bygget stående ubrukt.

Valnesfjord skole og flebrukshall - Sto ferdig i August 2018, men holdes stengt med hjemmel i kommuneloven.
Lokal delikatesse - Møsbrømlefse med jizz av pultost, sjøldau rakefisk og lokal bukkake - Nam nam!
Storstilt produksjon av Gulrotmarmelade - her er fermenteringsprosessen avbildet

Befolkningsutvikling[rediger]

Valnesfjord vil, etter beregninger gjort av SSB, nå bystatus innen år 3011. Dette er et stort skritt for fremtidige Valnefjærdinger. Bygdas innbyggere er villig til å hjelpe til med å bosette flyktninger fra nabokommunene Bodø og Beiarn for å fortgang i populasjonen. Naturlig formering via coitus har bygdas befolkning gitt opp, da Coopen er fri for Sildenafil - Dette er også en viktig motivasjon for skiltene langs veien, nærmere beskrevet i avsnittet Verd å nevne.

For å hindre overbefolkning, har Valnesfjord Nærmiljøutvalg opprettet illojalitets-programmet "Utflytterpakken" - som premierer familier på over 4 personer som velger å melde flytting ut av området, og helst ut av landsdelen. I Samarbeid med Frp gis det kr 20.000,- pr person som frivillig returnerer til der de kom fra.

Tradisjonsmat[rediger]

I Valnesfjord består kosten i stor grad av Møsbrømlefse og Gulrotmarmelade på grovbrød.
Møsbrømlefsa er en stor tynn lefse som tilberedes på steketakke og smøres inn med en slags prim, laget av pultost, rakefisk, bukkake og sukker. Dette kalles for ”møsbrøm” eller ”jizz”. Når lefsa er gjennomvarm, tilsettes rå løk og smeltet smør. Enkelte sløyfer jizz - dette anses som forederi. Deretter brettes lefsa sammen og serveres varm! Ganske kraftig kost. En ekte «Fjøyrobu» spiser Møsbrømlefsa med fingrene, men det kan også brukes intravenøs og høygaffel.
Gulrotmarmelade er en lokal rett som tradisjonen tro lages på gammelsalta gulrot, som gjennomgår en 2årig fermenteringsprosess, før den tilsettes hjemmebrent og sukker for å øke holdbarhet.

Eksempel på bruk av hagemøbler i Valnesfjord - stilsikkert og moderne.

Verdt å nevne[rediger]

 • Valnesfjord er kjent for sitt omfattende Swingermiljø - og skilt langs veien som forkynner Selvplukk Gulrot, Potet, Kålrabi, Selvplukk Jordbær, med videre er egentlig oppslag for å fortelle hvilke typer swingers som man ønsker besøk av, og hvilke aktiviteter som kan forventes.
 • Gulrot-fallosen har vært på tv - det er begge de fastboende i Valnesfjord stolt av
 • Valnesfjord er en del av Fauske kommune - noe innbyggerne er sterke motstandere av - de identifiserer seg som en drabantby til Oslo
 • Kulturelt drives det kun med teatersport i Valnesfjord, da ingen er i stand til å huske replikker, eller sangtekster.
 • Det finnes butikk i Valnesfjord - den er alle stolt av, selv om ingen benytter seg av denne.
 • Valnesfjord Nærmiljøutvalg er en skyggefront for den fascistisk preget høyreekstreme sekten Valnesfjord Særmiljøutvalg
 • En utbredt fritidssyssel er brettspill - og det er ofte steile fronter mellom rivaliserende gruperinger
 • Valnesfjord er fast tilholdssted for MC gjengen NAV MC - Kjent for utsvevende bruk av Vafler og gambling (Bingo)
 • Valnesfjord har aldri fostret opp politikere - de har blitt satt i skogen allerede som baby.
 • En vanlig tradisjon i Valnesfjord på 17. mai er salutt med selvdetonerende sau.

Lokale ord og uttykk[rediger]

 • Fettshit
 • Funka fjell (Funker bra)
 • Kor faen kom han fra?
 • Mi gulrot e beire enn din!
 • Gulrotbonden
 • (i langball) fett han te hælvete
 • (også i langball) fett åt
 • Nåy
 • Ka i faen
 • Han røuk (Bruk: Han dro)
 • Vaaaalneeeesfjoooord (Blodfans av Valnesfjord sitt håndballag)
Alle byer, tettsteder, veikryss, blindveier, fergekaier, osv. i Norge!
Noen er pene, andre ikke fult så pene.
Norgeoppned.gif
Aalesund · Aberoog · Ackerhafen · Ackeroog · Acht · Arendtal · Aufsehendunst (Bergstadt) · Bad Inselsund · Blummenoog · Blökenstadt · Breitbucht · Brummental · Der Gestanken · Drontheim · Du kannst · Dunstfussel · Düsterstadt · Endetallandspitzel · Ertragraue · EssenSoßen · Fachlandspitze · Fattersund · Finnlandspitze · Förde · Fleckenförde · Flussistdumm · Freundensalat · Friederichstadt · Gerettein · Hammer · Hammerparty · Honghofstrand · Haschischstadt · Heckesund · Heidekrauttal · Heidenfluss · Heidenmeer · Heil Blücher! · Hennenwasserfall · Heulensteinbucht · Hinken · Hinternkim · Honigbucht · Hügelsund · Ichistsund· Inselstrand · Incel · Jedetal · Kämpfenstrand · Kirchelandspitze · Kleinehammer · Kleinesand · Kleinestraum · Kohleistbesass · Kongleberg · Königsflügel · Kragenroog · Kristiansand · Kristiansund · Kuckuckbucht · Landspitzen · Larvenbucht · Lebenreue · Leeroog · Lehmbucht · Manntal · Massenoog · Matchigburg · Mogeln · Molke · Moltebeeren · Nachlass · Narrbucht · Nehmenalles · Neigenstaat · Nittertal · Ourchwitz · Porzellangrund · Pushensund · Rutewirr · Sandenbucht · Sandenförde · Sandenlandspitzel · Sandenlandspitzelmeer · Schafenau! · Schiffenlandspitzelhafen · Schlammland · Schmutz · Schnaps · Schwartzland · Schwefelfischerort · Schwellenbucht · Skiein · Skizwei · Spiellandspitzel · Schörtal · Steinschäre · Stockenreue · Stockfeldlandspitzel · Straumstadt · Trauminsel · Tassenbucht · Tonneberg · Wasserfallenbucht · Wastod · Langjahrstadt · Wetzen · Wieso? · Wolden · Wund in der Hintern · Zugnertzlandspitze · Walvissenbucht
Hjelp oss med å gi disse stakkarslige byene en ansiktsløftning ved å engasjere deg i Ikkeprosjekt:Norske Byer!