Vuvuzela

Fra Ikkepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!


En vuvuzela er et gammelt, Sør-Afrikansk torturredskap som hovedsaklig blir brukt til å plage naboen. Utseendemessig ligner vuvuzelaen et langt blåseinstrument av varierende farge. Vuvuzelaen er pr. dags dato forbudt i flere hjem etter non-stop torturering av slitene husmødre og fotballhatere.

Historie[rediger]

Oldtiden[rediger]

Vuvuzelaen ble oppfunnet av en stamme i det østlige Sør-Afrika i år 9. Stammen oppdaget fort at vuvuzelaen var en effektiv måte å skremme vekk ville dyr og konkurerende stammer. Gud så missbeligende på lydmissbruken, og bestemte seg for å sende misjonærer sørover for å få slutt på ulyden. Men da misjonærene kom fram, og ble presentert for vuvuzelaen, bestemte de seg fort for å vende nesa hjemover igjen.

En av misjonærene, den tyske Günfolf Rafengaal, presenterte en selvlaget piratkopi av vuvuzelaen til den germanske høvdingen, i håp om at dette kunne skaffe dem det samme overtaket som den afrikanske stammen. Det viste seg derimot at Rafengaals horn var minst en halv meter for kort og ikke ga den samme virkningen som vuvuzelaen. Etter noen år fant germanerne desverre ut at hornet kunne brukes til å spille vanlig musikk på, og fant opp tysk hornmusikk og lærshorts.

Imperialismen[rediger]

Mens årene gikk ble vuvuzelaen stadig mer utbredt, og hørselen til befolkningen fikk en drastisk nedgang. Dette medførte stadig større vanskligheter når det kom til komunikasjon. Problemet ble heldigvis løst ved å bruke høylytte rytmeinstrumenter til underholdning og kommunikasjon. Under imperialismen fikk befolkningsveksten seg en knekk etter stedig flere uanmeldte besøk fra Europa. Flere prøvde å stå i mot de europeiske imperialistene, men pga. nedprioritering av torturredskaper og en heller misslykket forsoningpolitikk fra myndighetenes side ble vuvuzelaene satt inn i kampene alt for sent. Men europerne hadde ett hemmelig våpen; ørepropper! Med denne esset i ermet (eller skal vi si øret?), vant europerne makten.

Moderne tid[rediger]

Etter mange år som engelsk delstat fikk Sør-Afrika nok en gang selvstyre. I begynnelsen var anntalle vuvuzelaer nærmest 0, og de fleste regnet med at vuvuzelaen var utdød. Men sakte men sikkert kom det stadig nye raporter om folk drevet til vannvidd av ett ukjent blåseinstrument. Etter intens leting fant man endelig en gammel mann som fortsatt kunne den eldgamle vuvuzelamakerkunsten. Og så blomstret den gamle torturkunsten. Vuvuzelaen ble erklært nationalvåpen i Sør-Afrika og alt så ut til å gå som smurt.

Men i 2010 klarte landet på pådra seg et kjempearansjemang i form av VM i fotball. Sammen med festen kom det også en kjemperegning, og de Sør-Afrikanske myndighetene så ingen annen løsning enn å selge vuvuzelakonseptet til andre stormakter. De lagde også masse billige vuvuzelaer i plast, og solgte dem til privarpersoner på vei til stadion. I etterkant ble det klart at flere tusen tv-høytalere eksplorerte da VM's første mål kom som følge av vuvuzelalyden. Flere sykehus har også raportert om at hundrevis måtte innlegges etter å ha opplevd lyden på vært holdt. Også salget av høreaparat skal ha skutt i været etter avspark i fotball VM 2010.


Utseende[rediger]

Vuvuzelaen er opprinnelig et blåseinstrument av stein(etter som de første modellene ble laget i steinalderen). Etter som brosnsjealderen kom ble instrumentet også lagd i brosnsje og senere også i messing. Den moderne Vuvuzelaen er lagd av 100% (dårlig) kvalitetsplast. Vuvuzelaen er av varierende lengde, men kamikazeprofessorer har funnet ut at den ultimate tortulyden kommer når instrumentet er mellom 65 og 95 cm. Fargemessig er det vanskelig å slå fast noe mønster, men før plastens gager var messingfarget ganske vanlig.

Bruksområde[rediger]

Vuvuzelaen er ett av jordas 10 mest grusome torturmetoder. Under en torturistutdanning vil man lære å utføre vuvuzelaterror. Dette er noe hvermansen også kan gjøre, hvis grusom hevn er noe i din bane! Vuvuzelaen kan også brukes som skremsel. De fleste villdyr, fra nordamerikansk moskus til den afrikanske tigeren, er garantert livredde etter å ha blitt utsatt for en vuvuzela. det eneste dyret som ikke lar seg skremme er den nordiske elgen. Av vuvuzelaens tre toner er den møskeste av dem identisk med elgens parringsrop, og anbefales ikke en tidlig høstkveld i norsk utmark.