Yoshi

Fra Ikkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Yoshi er et mytologisk vesen, gjerne forbundet med japansk tradisjonell mytologi, men også moderne myter. Historiene om vesenet Yoshi er mange og har blitt fortalt i flere tusen år. Det finnes mange kilder som forteller om vesenet, og man tenker som oftest på de japanske Nintendo-skriftene i denne sammenheng. Vesenet blir beskrevet som en dinosaur, gjerne grønn, men også i andre farger, og opptrer som et godt og lykkebringende vesen.

Historie[rediger]

Tidlige tider[rediger]

Hulemaleri av en Yoshi med en japansk rytter.

De første fortellingene om Yoshi finner man i Japan 2000 år før Kristus. Hulemalerier av den dinosaurlignende skapningen ble i 1980 funnet på Kyushu, en av Japans største øyer. Sammen med hulemaleriene ble det funnet velbevarte papirark der japanske tegn fortalte flere historier om Yoshis bedrifter. Noen av tekstene kan du finne her: [Engelsk oversettelse av noen av tegnene].

Det blir fortalt at Yoshi er et mystisk vesen som ligner en stor, grønn øgle. Øglen går på to bein og har en lang tunge. Øglen ble også ofte sett mens den hoppet over store avstander, hvilket viste seg nyttig under den store hungersnøden i 344 f.Kr., da innbyggere på Kyushu startet jakt på Yoshi. Yoshi hoppet over store juv og kløfter og kom seg på denne måten bort fra sine forfølgere. Etter denne hendelsen gikk også dyret i skjul i lange perioder. Den viste seg bare under hekketiden, da den kom mot landsbyene for å finne seg en partner. Dette skjedde omtrent en gang hvert tredje år, og man kunne alltid vite når fordi det ble funnet mange prikkete egg rundt landsbyene. Til å begynne med hadde man spist disse eggene, men de viste seg å inneholde en sterk gift som tok livet av halve Kyushus befolkning.

I år 45 e.Kr. registrerte man øgler i andre farger enn grønn. Enkelte tekster melder om lilla og lyseblå øgler, andre forteller om gule, røde og oransje. Øglene var stadig like store, store som en voksen mann, og de gikk stadig rundt på to. En gang lyktes det noen lokale fiskere å fange en øgle og brukte den som ridedyr i flere måneder før de sendte den til keiseren. Keiseren skal visstnok ha slaktet dyret og brukt dem til tigerfor under en krig mot indiske hinduister. Dette var siste gang man faktisk vet om noen som har fanget en Yoshi.

Yoshi under Muromachiperioden[rediger]

En japansk munk malte en gang Yoshi som reddet den lille Mario-gutten.

Yoshi forsvant fra den japanske kulturen da den trakk seg tilbake. Men på begynnelsen av 1500-tallet ble det rapportert stadig flere oppdagelser av Yoshi-egg og snart også Yoshi-øgler i alle farger. De lot også til å ha skaffet seg sko, uten at noen kunne gi svar på hvordan eller hvorfor. Japanske munker på Kyushu og Yoshi-øglene levde i fredelig sameksistens.

Det er fra denne perioden en av de mest oppsiktsvekkende historiene som er skrevet ned i Nintendo-skriftene stammer. Det fortelles om en Yoshi som reddet et lite barn, kalt Mario, under et jordskjelv. Japan opplevde et av sine utallige jordskjelv i 1530. Den lille gutten Mario var nær ved å bli tatt av et steinras som følger av dette skjelvet, da en Yoshi hoppet fram og reddet barnet. Det ble fortalt lenge om barnet som ble reddet, men bortrøvet av Yoshi. Japanernes holdning til Yoshi delte seg i to: en gruppe begynte å tilbe Yoshi, de såkalte Nintendo-tilbederne, mens en annen gruppe avskydde Yoshi og alt det han sto for, siden han hadde bortrøvet barnet. Disse forgreiningene skulle sette sitt preg på Japans historie videre.

Mange tegner streker mellom Yoshis tilbakekomst og urolighetene som oppsto som følger av shogunatets økende makt i muromachiperioden i japansk historie. Flere mener at Yoshi visste hva som var i ferd med å skje og derfor kom tilbake til menneskene for å vise keiserens reelle makt. Hva Yoshi har med keiserens reelle makt å gjøre, er imidlertid mindre sikkert.

1900-tallet[rediger]

En høytstående prest fra det anti-yoshistiske trossamfunnet i Japan.
Væpnet anti-yoshist, 1981.

Igjen forsvant Yoshi, og bortsett fra halvpålitelige observasjoner gjort av forfyllede bønder i japanske sushi-åkre er det heller ingen som har sett det mytologiske vesenet. Troen på Yoshi har imidlertid ikke latt seg stoppe, og de to greinene av troende, Nintendo-tilbederne og anti-Yoshi-prestene, har økt svært i omfang de siste århundrene. I 1906 ble det første offisielle tempelet grunnlagt av Nintendo-tilbederne. I 1908 åpnet anti-yoshistene for fri registrering i trossamfunnet. Opp gjennom årene har det vært flere væpnede kamper mellom disse to grupperingene, der anti-yoshistene har vist seg å være de mest voldelige.

Da andre verdenskrig brøt ut, håpet mange Nintendo-tilbedere at Yoshi igjen skulle komme og redde Japan. Anti-yoshistene vervet seg imidlertid som kamikaze-piloter i protest mot de blåøyde og godtroende Nintendo-tilbederne. Ingen så snurten av Yoshi, men Nintendo-tilbederne holdt fast ved at Yoshi skulle åpenbare seg om ikke alt for lenge.

I 1980 ble Nintendo-skriftene og hulemalerier av Yoshi funnet på Kyushu. Stedet ble snart et pilegrimsmål for Nintendo-tilbedere og et yndet terrormål for anti-yoshister.

I dag er Nintendo-gruppen en stadig økende gruppe i Japan, og trossamfunnet har skaffet seg mange tilhengere i resten av verden også. Anti-yoshistene lider fortsatt med lavt medlemstall etter at 92 % av medlemmene døde under 2. verdenskrig. Yoshi har stadig ikke vist seg.

Evolusjonistiske teorier[rediger]

Da hulemaleriene og Nintendo-skriftene ble oppdaget, kom det mytologiske vesenet i forskeres søkelys. Man begynte på storstilt vis å undersøke om Yoshi faktisk kunne eksistere. De fleste forskere hadde alt avskrevet vesenet som intet mer enn en myte, men hulemaleriene og de inngående beskrivelsene i tekstene fikk mange til å skifte syn.

En av de mest anerkjente teoriene er ganske enkelt at Yoshi er en spesiell type dinosaur som har overlevd helt fram til vår tid. Mange trekker paralleller til Loch Ness-monsteret. Forskere peker særlig på vesenets korte armer, store snute og hale med pigger. I 2008 var det en stor internasjonal konferanse der prominente forskere konkluderte med at Yoshi var intet annet enn en grønn dinosaur med lang tunge. Kritikere mente imidlertid at en dinosaur ikke ville ha noen god grunn for å ligge i skjul i tusenvis av år, så hvorfor hadde man ikke klarere bevis på at dyret eksisterte? Kanskje eksisterte det ikke i det hele tatt? Men ville det da være en dinosaur?

Andre mener at Yoshi ganske enkelt stammerer fra et romvesen som kom til jorden for tusenvis av år siden og har paret seg med øgler. Dette ville angivelig også forklare vesenets sko. Kritikere mener imidlertid at en øgle som stammer fra et romvesen ikke ville ha noen god grunn for å ligge i skjul i tusenvis av år, så hvorfor har man ikke klarere bevis på at dyret eksisterer? Kanskje eksisterer det ikke i det hele tatt? Men vil det da være en romvesen-øgle?

Noen mener at Yoshi er en øgle som etter atomeksplosjonene i Hiroshima og Nagasaki utviklet støvler og en tobenet gangart. Disse menneskene overser imidlertid kildene som er flere tusen år eldre enn atomeksplosjonene.

Yoshi i populærkultur[rediger]

De seneste årene har Yoshi opplevd en popularitetsbølge uten like, etter at den japanske forfatteren Amatuchi Yogomatishugumakiyoto skrev sitt mest berømte bokverk ヨッシー-誰も飼いならすことは恐竜 om dinosauren Yoshi som ingen kunne temme. Boken inspirerte ungdom i Japan til å lese seg opp på gamle Yoshi-tekster og begge grener av yoshismen opplevde et veldig oppsving.

Japanske dataspillprodusenter har også forsøkt seg på å lage dataspill med Yoshi som både hoved- og bifigur, men dette har vist seg å være en mindre suksess, ettersom japansk animasjon suger og japansk teknologi som oftest ligger langt etter.

I populærkultur blir Yoshi framstilt som en sympatisk figur, og mange forfattere og animatører har derfor mottatt sterk kritikk fra anti-yoshister som mener at Yoshis dårlige sider blir glemt når han framstilles for ungdom og andre interesserte. Kritikken blir svart med en kald skulder. [[fr:Yoshi:Julian))